Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κύμα διαγραφών στο ΧΑ το επόμενο εξάμηνο προαναγγέλει ο νέος Πρόεδρος της Ε.Κ. - Σχεδιάζεται και η προώθηση κινήτρων για συγχωνεύσεις

Κύμα διαγραφών στο ΧΑ το επόμενο εξάμηνο προαναγγέλει ο νέος Πρόεδρος της Ε.Κ. - Σχεδιάζεται και η προώθηση κινήτρων για συγχωνεύσεις
Ειδήσεις δεν έδωσε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος αφού έχει αναλάβει καθήκοντα μόλις 15 ημέρες. Ωστόσο έδειξε στην χθεσινή πρώτη άτυπη ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους συντάκτες της Ε.Κ. ότι έχει αντιληφθεί το μεγάλο αριθμό των εισηγμένων-κουφάρια που δεν δίνουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και έχουν εγκλωβίσει εδώ και χρόνια δεκάδες χιλιάδες μικρομετόχους.
Σε ερώτηση του www.bankingnews.gr ο κ. Μποτόπουλος αποκάλυψε όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «θα υπάρξει κύμα διαγραφών στο ΧΑ το επόμενο εξάμηνο» και πρόσθεσε ότι αναμένει και τις εισηγήσεις των μελών της Ε.Κ. σε συνεργασία με τους άλλους θεσμικούς παράγοντες (θεσμικοί επενδυτές, χρηματιστές, επενδυτές διαδικτύου) να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις των αδύναμων επιχειρήσεων προκειμένου να ανακάμψουν. Η κατάσταση στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι απογοητευτική.
Αξίζει να πούμε ότι πλέον μόλις 6 εισηγμένες καλύπτουν το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης και η πλειοψηφία των εισηγμένων έχει σοβαρότατο πρόβλημα εμπορευσιμότητας.
Ηδη έχει ξεκινήσει η  αντίστροφη μέτρηση για τις 19 εισηγμένες που βρίσκονται στο στόχαστρο της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) και θα πρέπει να βελτιώσουν την εμπορευσιμότητα της μετοχής τους και τον ετήσιο κύκλο εργασιών της εταιρίας τους σε 12 μήνες από σήμερα. Διαφορετικά  τους επόμενους μήνες  κινδυνεύουν να υποστούν αυτόματη διαγραφή από το χρηματιστηριακό ταμπλό.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι  εισηγμένες που είναι ήδη στο «κόκκινο» με βάση τους χαμηλούς τζίρους, είναι οι εξής: Βαλκάν, Ελβιεμέκ, Κέκροπας, Κεραμεία Αλλατίνη, Red?s, Κλωνατέξ, Εμπορικός Δεσμός, Ζάμπα, Microland Computers, ΑΕΓΕΚ. Η διοίκηση του Χ.Α. θα βοηθήσει τις παραπάνω εισηγμένες, συστήνοντας τρόπους να βελτιώσουν τον ετήσιο τζίρο τους πάνω από τα δύο εκατ. ευρώ, αλλά είναι πασιφανές ότι με την παρούσα οικονομική κατάσταση δύσκολα θα μπορέσει μια εταιρεία να βελτιώσει τον τζίρο της εάν δεν πραγματοποιεί εξαγωγές. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ενάρετος κύκλος της διαγραφής εισηγμένων (περισσότερες από 35) με σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχει ξεκινήσει από την αρχή της προεδρίας του πρώην προέδρου  Σπύρου Καπράλου (Μάιος 2004) σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξη Πιλάβιο και συνεχίσθηκε  και με τον πρώην  πρόεδρο της Ε.Κ. τον κ. Αναστάσιο Γαβριηλίδη.
Επίσης υπάρχουν αρκετές εταιρίες  που εμπίπτουν στην κατηγορία της χαμηλής διασποράς (μόλις το 10% του συνολικού αριθμού των μετοχών) αφορά τις εξής εισηγμένες: Καρέλια, Εlbisco, Ιnterfish, Αttica A.E., Mινωικές Γραμμές, Ioνική Ξενοδοχειακή, Μarfin Eγνατία Τράπεζα. Στις εταιρείες αυτές έχει δοθεί προθεσμία έξι μηνών για τη βελτίωση του ποσοστού διασποράς σε επίπεδα άνω του 10%, με δυνατότητα παράτασης άλλων έξι μηνών κατόπιν αίτησής τους. Το καινούριο που φέρνει ο κ. Μποτόπουλος είναι τα κίνητρ συγχωνεύσεων. Το ερώτημα είναι πως μπορούν να διασωθούν θνησιγενείς επιχειρήσεις μέσα σ αυτό το ζοφερό επιχειρηματικό κλίμα;

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης