Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Φοροδάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προωθεί η κυβέρνηση – Στόχος να δοθούν σε πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους έκτακτους φόρους του Μνημονίου

  Φοροδάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προωθεί η κυβέρνηση – Στόχος να δοθούν σε πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους έκτακτους φόρους του Μνημονίου
Απίστευτο.......Μετά τα διακοποδάνεια έρχονται τα φοροδάνεια για να πληρωθούν οι έκτακτες εισφορές! Πρόκειται   για τη νέα συμφωνία που ετοιμάζεται   να κάνει η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες, για να μπορέσει να εισπράξει τα «χαράτσια»  του Μνημονίου και να εκτελεστεί κανονικά   ο προϋπολογισμός.

Εγγυητής σε αυτά τα δάνεια θα είναι το ίδιο το Δημόσιο, για να μπορέσουν να πολίτες να λάβουν αυτή την χρηματοδότηση την οποία  αρνούνται να παράσχουν στις σημερινές εποχές οι εμπορικές τράπεζες.
Τα δάνεια τα οποία θα δοθούν με κρατική εγγύηση θα φθάνουν μέχρι του ποσού των 500 εκατ. ευρώ.
Πρόσβαση σε αυτά τα δάνεια θα έχουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι σήμερα τα έχουν βρει «σκούρα» με τα μαζικά εκκαθαριστικά σημειώματα   που τους έχει αποστείλει η Εφορία.
Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν ακόμη και την  απευθείας πληρωμή των φόρων  - που χρωστά ένας φορολογούμενος  - από την ίδια την τράπεζα.
Εφόσον εφαρμοσθεί αυτό το σύστημα τότε η τράπεζα  θα λειτουργεί ως επόπτης στους φορολογούμενους για την τακτοποίηση αυτών των υποχρεώσεων.
Να σημειωθεί  ότι το επόμενο δίμηνο οι φορολογούμενοι  θα έρθουν αντιμέτωποι με μία «καταιγίδα» φόρων, αφού θα πρέπει να πληρώσουν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και τον φετινό φόρο εισοδήματος.
Τον δρόμο  προς τους φορολογούμενους έχουν πάρει  επίσης περίπου 800.000 πολυεκκαθαριστικά   με έκτακτες εισφορές εισοδήματος,  αντικειμενικών δαπανών και τέλη επιτηδεύματος.
Ο φετινός κύκλος των πληρωμών για τους υπόχρεους ολοκληρώνεται με τα αυξημένα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων  καθώς και τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους  και τα αυθαίρετα.
Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση του Ευάγγελου  Βενιζέλου με τις διοικήσεις των τραπεζών,  κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται  να καθορισθεί το πλαίσιο χορήγησης των  φοροδανείων.
Κεντρικό  θέμα σε αυτή τη συνάντηση θα έχει και το επιτόκιο με τους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος να κρίνουν ότι  δεν πρέπει να είναι «αλμυρό» διότι έτσι  θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους  φορολογούμενους.
Βέβαια, ο  μεγαλύτερος σκόπελος για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να πείσει τους τραπεζίτες για την εκταμίευση αυτών  των δανείων, μετά το οξύτατο πρόβλημα        ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα  πιστωτικά ιδρύματα.
Πρόκειται  για μία ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη για   τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν πόρους χρηματοδότησης μέσα σε μια  αφυδατωμένη από ρευστό αγορά.
Ο περιορισμός αυτών των πιστώσεων δυσχεραίνει την  ανάκαμψη της οικονομίας αφού «στραγγαλίζει»  το εμπόριο, «παγώνει» κάθε μοντέλο  ανάπτυξης και «πνίγει» την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.
Τα δεινά όμως  που υφίστανται η ελληνική οικονομία δεν συγκινούν την κυβέρνηση, η οποία  προσπαθεί με κάθε τρόπο να εισπράξει τους έκτακτους φόρους που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για να μπορέσει να φανεί  συνεπής στα μάτια της Τρόικας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης