Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τρισέ (ΕΚΤ): Είμαστε σε επιφυλακή για την Ελλάδα, αλλά στο ΔΝΤ ο έλεγχος για το χρέος- Ανοικτό το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων στο μέλλον

Τρισέ (ΕΚΤ): Είμαστε σε επιφυλακή για την Ελλάδα, αλλά στο ΔΝΤ ο έλεγχος για το χρέος- Ανοικτό το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων στο μέλλον
(upd5)Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ Τρισέ να αγοράσει στο μέλλον ομόλογα χωρών όπως της Ελλάδος αν και όπως τόνισε δεν έχει εξετασθεί αυτό το ενδεχόμενο.
Παράλληλα με την δήλωση ότι εμπιστεύεται το πρόγραμμα σταθερότητας  της Ελλάδος ο επικεφαλής της ΕΚΤ προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές. Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 1%.
Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει προσηλωμένη στους στόχους της, ενώ ανέφερε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους αν και όπως είπε ακόμη το ευρώ δεν έχει επιδράσει στο ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα τόνισε ότι δεν έχει εξετασθεί η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης τόνισε ότι ακόμη παραμένουν αβέβαιες, αν και την άνοιξη υπήρξε ελαφρά βελτίωση των όρων της ανάπτυξης.
Αναφορικά με τους οίκους αξιολόγησης ο Ζ. Τρισε αρνήθηκε να σχολιάσει το ρόλο τους, ενώ δεν απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου. Γενικά ο κ. Τρισέ προσπάθησε να τονίσει ότι οι κυβερνήσεις είναι αυτές που θα αποδείξουν ότι αξίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών, τηρώντας τα προγράμματα σταθερότητας.
Όσον αφορά το χρέος τόνιε ότι τον πρώτο λόγο τον έχει το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδος.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr τόνιζε ότι
Πιθανότατα στις 17 Μαΐου θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και θα είναι ύψους 10 δις ευρώ.
Οι τελικές αποφάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ ήδη λαμβάνονται Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία κ.α....
Την Παρασκευή θα αποφασίσει η Γερμανία με τους σοσιαλοδημοκράτες να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το σχέδιο.
Προφανώς και μια εμπλοκή στην διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα, την Ευρώπη και το ευρώ αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.
Σημειώνεται ότι στην 3ετία η Γερμανία θα χορηγήσει 22 δισ η Ιταλία 15 δισ κ.α.
Εν τω μεταξύ το βαρύ φορτίο σωτηρίας της Ελλάδος έχει πέσει και στην ΕΚΤ καθώς έχει φορτωθεί ως εγγυήσεις πολλά ελληνικά ομόλογα τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις ξένες τράπεζες και δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα και να στηρίξει μια καταρρέουα αγορά και οικονομία εκ νέου.
Συγκεκριμένα υπάρχουν πιέσεις ώστε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αλλά αυτό δεν είναι αφές πότε και αν  θα υπάρξει. Η ΕΚΤ οφείλει να κάνει κάτι ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για την ευρωζώνη, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, επισημαίνει η BNP Paribas

Πότε θα εκταμιεύσει η Ελλάδα από τον μηχανισμό

Με βάση πληροφορίες  αναμένεται η πρώτη δόση να καλύψει πρωτίστως την λήξη του ομολόγου Μάιος 2010 της παλαιάς 10ετίας ύψους 8,5 δις ευρώ.
Η εκταμίευση των 10 δις ευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί με ένα μεικτό επιτόκιο 5% για την ΕΕ και 3,6% για το ΔΝΤ.
Ωστόσο στον μηχανισμό αναφέρεται ότι υπάρχει και η δυνατότητα της χρήσης επιτοκίων κυμαινόμενων που είναι χαμηλότερα σε τριμηνιαία ή 6μηνιαία βάση.
Στο ΥΠΟ ακόμη δεν έχουν οριστικοποιήσει με τι επιτόκιο τελικά θα δανεισθούν ωστόσο στην Ευρώπη πυκνώνουν οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι το 5% είναι ένα ακριβό επιτόκιο.
Στελέχη της Barclays και της Societe Generale αναφέρουν στο www.bankingnews.gr ότι η πρώτη εκταμίευση θα καθησυχάσει τις αγορές καθώς θα διαπιστώσουν ότι ο μηχανισμός υπάρχει και η Ελλάδα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει. Ωστόσο το κυριότερο θα πρέπει να μετριασθούν οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της αναφέρει στέλεχος της Stantander. O κίνδυνος αυτός δεν έχει μετριασθεί παρά την ύπαρξη του μηχανισμού είτε σύντομα είτε σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Στην διαδικασία του μηχανισμού θα συμμετάσχουν σε ορισμένες χώρες και οι τράπεζες π.χ. Γερμανία και Γαλλία ενώ δεν θα συμμετάσχουν οι τράπεζες στην Ιταλία.
Η αίσθηση είναι ότι τα CDS στις 850 μονάδες βάσης και  spreads  στις 650 μονάδες βάσης είναι υπερβολικά για μια χώρα που θα δανεισθεί με spread 300 μονάδες βάσης και θα αρχίσουν να μειώνονται αλλά πολύ αργά.
Τα στελέχη των ξένων τραπεζών υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αρχίσει να μετριάζει τις ανησυχίες των επενδυτών ωστόσο το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση είναι προφανώς η υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης.
Για τα σενάρια αναδιάρθρωσης χρέους οι απόψεις διίστανται μια επιμήκυνση μελλοντικά είναι πιθανή έχουν δηλώσει UBS, Goldman Sachs, Barclays και Morgan Stanley.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης