Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγή των συνθηκών ώστε να επιτρέπεται η έξοδος χωρών από το ευρώ

tags :
Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγή των συνθηκών ώστε να επιτρέπεται η έξοδος χωρών από το ευρώ
Μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία, και η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αντιταχθεί σε πιθανές αλλαγές της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, ωστόσο ενδεχόμενη μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει και σχέδια για την ελάφρυνση του χρέους που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα υπουργός της ιρλανδικής κυβέρνησης.
Χθες ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μηχανισμού εξόδου κρατών μελών από την ευρωζώνη, με την αιτιολογία, να «σβήσει η φωτιά» στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
«Θα θέλαμε οι χώρες να μπορούν να εκδιωχθούν από την ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, την... πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη «έδειξαν» οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκέλα Μέρκελ σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της νομισματικής ένωσης δεν έχει τη βούληση ή την ικανότητα να τηρήσει τους κανόνες που διέπουν το ενιαίο νόμισμα.
Κατά το ετήσιο συνέδριο του CDU στη Λειψία, οι Χριστιανοδημοκράτες στήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκέλα Μέρκελ για οικειοθελή αποχώρηση χωρών από την Ευρωζώνη, δίχως αυτό να σημαίνει και αποχώρηση από την Ε.Ε.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, «εάν ένα κράτος-μέλος δεν έχει τη θέληση ή δεν είναι σε θέση να τηρήσει τους κανόνες που συνδέονται με το ενιαίο νόμισμα, μπορεί να αποχωρήσει οικειοθελώς από την Ευρωζώνη, χωρίς να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Θα εξισωθεί με τα άλλα κράτη-μέλη που δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ».
Σε ομιλία του μάλιστα νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε «φωτογραφίσει» την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία δεν θέλει να διώξει κανέναν από την Ευρωζώνη, «ούτε την Ελλάδα, η οποία όμως θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της εάν θέλει να σηκώσει το βάρος με το οποίο συνδέεται η παροχή βοήθειας».
Βέβαια, η πρόταση του CDU θα πρέπει να εγκριθεί και από τα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές, ώστε το Βερολίνο να μπορέσει να προτείνει την αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης όσον αφορά τη δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης