Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πάνω από το 9% εκτοξεύουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού οι δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία - Στο 5,8% η ύφεση και στα 218 δισ το ΑΕΠ για το 2011

Πάνω από το 9% εκτοξεύουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού οι δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία - Στο 5,8% η ύφεση και στα 218 δισ το ΑΕΠ για το 2011
«Φωτιά» στο έλλειμμα του προϋπολογισμού βάζουν τα ασφαλιστικά Ταμεία εκτοξεύοντας το σε επίπεδα πάνω από το 9% του ΑΕΠ για το 2011. Προς ώρας η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η πίεση για πρόσθετες επιχορηγήσεις που ασκούν φέτος τα ταμεία είναι πρωτοφανής.
Οι εκτεταμένες περικοπές που έγιναν στους μισθούς και τις συντάξεις, η αύξηση της ανεργίας και τα αυξημένα εφαπάξ από τις συνταξιοδοτήσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες εσόδων που εισπράττουν από εργοδοτικές εισφορές.
Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών φθάνει ήδη τα 900 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά προέρχονται μόνο από το ΙΚΑ.
Το «κενό» στα έσοδα των Ταμείων που θα πρέπει να καλύψει με πρόσθετα κονδύλια ο κρατικός προϋπολογισμός, επηρεάζει δυσμενώς το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Τούτο σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα της συλλογής των φόρων που έχει φέτος το οικονομικό επιτελείο συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα για το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν φέτος το έλλειμμα να κλείσει ακόμη και στο 9,5%.
Μία μονάδα δηλαδή πιο πάνω από τον στόχο του 8,5% που είχε θέσει η κυβέρνηση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, εκπέμποντας «σήμα κινδύνου» προς την Τρόικα.
Σε απόλυτα νούμερα το «τέρας» του ελλείμματος προβλέπεται να φθάσει τα 20 δισ. ευρώ, «στρώνοντας» έτσι το «χαλί» για ένα νέο έκτακτο «πακέτο» μέτρων από τους δανειστές της χώρας.
Τούτο θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες, στις κατ' ιδίαν επαφές που θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους απεσταλμένους της Ε.Ε και του ΔΝΤ για τους όρους του νέου Μνημονίου.
Για την ώρα η κυβέρνηση διαψεύδει κάθε σενάριο επιβολής νέων μέτρων. Κι αν για την ώρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς η χρονιά κλείνει σε ενάμισι μήνα, οι «τρύπες» πρέπει να καλυφθούν το 2012.
Χρονιά κατά την οποία το έλλειμμα πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιοριστεί στο 5,4% του ΑΕΠ, μετά και τη θετική επίπτωση του PSI στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Σύμφωνα με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου το 2012 οι δαπάνες για τόκους θα είναι μειωμένες κατά 3,5 δισ.- 4 δισ. ευρώ στα 3,9 δισ ευρώ από 17,9 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος σήμερα μπαίνει στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου θα προβλέπει ύφεση 5,8% για φέτος (σ.σ. από 5,5 % που υπολόγιζε η κυβέρνηση) με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται στα 218 δις. ευρώ.
Για το 212 η ύφεση κατεβάζει ταχύτητα στο 2,8% και ΑΕΠ 212,6 δις. ευρώ.
Η ανεργία από 15,4% φέτος θα αυξηθεί στο 17% του χρόνου και η απασχόληση θα μειωθεί από 5,7% στο 2% αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός από 2,8% φέτος θα επιβραδυνθεί στο 0,6% του χρόνου.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης