Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το ντόμινο της κρίσης χρέους είναι γεγονός - Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης - Στα χαρακώματα Γαλλία-Γερμανία για το ρόλο της ΕΚΤ - Λάθος η πολιτική της τρόικας;

Το ντόμινο της κρίσης χρέους είναι γεγονός - Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης - Στα χαρακώματα Γαλλία-Γερμανία για το ρόλο της ΕΚΤ - Λάθος η πολιτική της τρόικας;
(Upd)Πάνω από το 7% κινούνται και σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων, με την κυβέρνηση των τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι να μην πείθει τις αγορές ότι η Ιταλία μπορεί να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της.
Την ίδια ώρα, τα ισπανικά spread έχουν φτάσει και πάλι σε επικίνδυνα επίπεδα, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 6,6%. Σημειώνεται εδώ ότι η απόδοση των ιταλικών ομολόγων φτάνει στο 7,04%.
Σημειώνεται ότι η Ιταλία χρειάζεται συνολικά 37 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για την αναχρηματοδότηση του χρέους της, ενώ κρίσιμη περίοδος θεωρείται το διάστημα Φεβρουαρίου - Απριλίου 2012, οπότε θα χρειαστεί 150 δισ. για την αποπληρωμή κρατικών ομολόγων.
Η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος 1,9 τρισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ. Μέχρι το τέλος του 2011 χρειάζεται 37 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.
Το επόμενο δωδεκάμηνο, δηλαδή έως τον Οκτώβριο του 2012, η Ιταλία επιθυμεί να αντλήσει συνολικά 350 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν και 25 δισ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
H κρίσιμη περίοδος είναι το διάστημα Φεβρουαρίου - Απριλίου του 2012, κατά οποίο είναι άμεσα απαιτητά 150 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων.
Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των αγορών, ενώ η κρίση χτυπάει την πόρτα και της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στην ευρωζώνη

Έξω από την πόρτα της Γαλλίας η κρίση χρέους – Απαραίτητες οι διαρθρωτικές αλλαγές

Με την αξιολόγηση «ΑΑΑ» να κρέμεται από μία κλωστή και την οικονομία της να βρίσκεται μία ανάσα πριν από την ύφεση, η Γαλλία βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα είτε να προχωρήσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οι κυβερνήσεις της ανέβαλαν εδώ και δεκαετίες είτε να κινδυνεύσει να παρασυρθεί από την κρίση που μεταδίδεται στις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με ανάλυση του CNBC, η Γαλλία, η οποία δέχεται τις τελευταίες ημέρες την επίθεση των αγορών, έχει μία πολύ πιο ισχυρή οικονομία από την Ελλάδα ή την Πορτογαλία,όμως το έλλειμμά της «τρέχει» με 6% του ΑΕΠ και οι τράπεζές της είναι πολύ εκτεθειμένες στο δημόσιο χρέος της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Και παρότι οι αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο μεταρρυθμίσεων, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, απέκλεισε νέα μέτρα – μετά από ένα ήπιο πακέτο που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα – εν όψει των εκλογών και με τους Γάλλους ψηφοφόρους να είναι κάθετα αντίθετη στην εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους που χαρακτηρίζει εδώ και δεκαετίες τη Γαλλία.
Επίσης, η ατμομηχανή της γαλλικής οικονομίας είναι οι καταναλωτικές δαπάνες – ενώ της γερμανικής για παράδειγμα είναι οι εξαγωγές – οι οποίες θα πληγούν σημαντικά αν ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας.
Με τα γαλλικά επιτόκια να κυμαίνονται αυτή τη στιγμή στο ιστορικό υψηλό του 3,74%, η χώρα θα βρεθεί σε δεινή θέση σε περίπτωση που τα επιτόκια των ομολόγων της αγγίξουν το 4% που θεωρείται «σημείο υψηλού κινδύνου» και από κει και πέρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, πέραν του να χάσει την υψηλή αξιολόγησή της, να βρεθεί στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα η Ιταλία.

Στα χαρακώματα Γαλλία-Γερμανία για το ρόλο της ΕΚΤ


Μέσα σε όλη αυτή τη δίνη, σημαντικός θα ήταν ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενδεχόμενο που όμως έχει οδηγήσει σε ρήξη της Γαλλία και τη Γερμανία, με τη δεύτερη να μην επιθυμεί σε καμία περίπτωση διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ.
Παρότι η Γαλλία πιέζει παρασκηνιακά προς αυτή την κατεύθυνση, με χθεσινές δηλώσεις της η Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο.
Σε δημοσίευμά του το διεθνές πρακτορείο Reuters τονίζει ότι «ο δύο κεντρικές δυνάμεις της Ευρώπης, Γαλλία και Γερμανία, συγκρούστηκαν χθες για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παρέμβει πιο δυναμικά για να βάλει φρένο στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, αφού τα ομόλογα δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τις αγορές».
«H Γαλλία ζήτησε εντονότερη δράση της ΕΚΤ, υπό τον φόβο της πιθανής πλέον απώλειας της άριστης πιστοληπτικής της ικανότητας (ΑΑΑ)» συνεχίζει το άρθρο, αναφερόμενο στην άνοδο των spreads των τελευταίων ημερών της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας.
«Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ, αλλά και την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης. Έχουμε την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Παρίσι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δε θα υποκύψει σε πιέσεις προς την ΕΚΤ να αναλάβει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση της κρίσης χρέους, λέγοντας κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν μια τέτοια ενέργεια.
«Έτσι όπως είναι οι διεθνείς συνθήκες, η ΕΚΤ δεν έχει τη δυνατότητα επίλυσης αυτών των προβλημάτων», σημείωσε η Άγκελα Μέρκελ μετά τις συνομιλίες κατά την επίσκεψη του Ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι.

Μήπως τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δείχνουν ότι η πολιτική της τρόικας είναι πέρα για πέρα λάθος;


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το ενδιαφέρον των αγορών μετατοπίστηκε στον πυρήνα της ευρωζώνης, από την περιφέρεια καθώς όλοι δείχνουν πλέον να δίνουν σημαντικές πιθανότητες στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία – που βρίσκονται επίσης στο μηχανισμό στήριξης – να τα καταφέρουν.
Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά CDS βρίσκονται στις 6.600 μονάδες βάσης, της Ιρλανδίας στις 775 μονάδες βάσης και της Πορτογαλία στις 1.120.
Προχθές η τρόικα ενέκρινε τη δεύτερη δόση προς την Πορτογαλία, της οποίας η κρίση έμοιαζε με την ελληνική, με την αιτιολογία ότι η Πορτογαλία, μετά και το σχέδιο λιτότητας, έδειξε να τα πηγαίνει πολύ καλά.
Η κατάσταση στην Ιρλανδία από την άλλη δείχνει επίσης να βελτιώνεται δραστικά, παρότι η χώρα αντέκρουσε τα αιτήματα για λιτότητα και ακολούθησε πολιτική ανάπτυξης, η οποία δείχνει να δικαιώνεται.
Οπότε είναι να αναρωτιέται κανείς αν η λύση για έξοδο από το φαύλο κύκλο, στον οποίο έχει μπει η Ελλάδα είναι όντως η σκληρή λιτότητα, η οποία στραγγαλίζει κυριολεκτικά τα δημόσια έσοδα, αντί ενός εντελώς διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης που θα έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση του ΑΕΠ – αντί της συρρίκνωσης – καθώς και την άνοδο των εσόδων, άρα και τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης