Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά προβλέπει το σ/ν με τα νέα μέτρα - Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά προβλέπει  το σ/ν με τα νέα μέτρα - Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο  με τα  νέα μέτρα που απαίτησε η «τρόικα»  προκειμένου η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τον  μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Σε διπλή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και πρόσθετη φορολογία για μη αλκοολούχα ποτά θα προχωρήσει την επόμενη διετία το υπουργείο Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόσθετους φόρους σε εξαιρετικά κερδοφόρες εταιρείες και υψηλής αξίας ακίνητα, επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά και στα εμφιαλωμένα νερά, αλλά και  μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό 11% στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% με στόχο να αυξηθούν οι εισπράξεις στα κρατικά ταμεία κατά 300 εκατ. ευρώ.   
Επίσης, ακόμη πιο σκληρά θα γίνουν τα τεκμήρια φορολόγησης των επαγγελματιών, με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Αυξήσεις θα επέλθουν και στα  τιμολόγια των ΔΕΚΟ,  ενώ θα υπάρξουν μέτρα αναδιάρθρωσης των χρεών για  επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στην βουλή μεγάλες ανατροπές έρχονται σε εργασιακό – ασφαλιστικό.  
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυξάνεται στα 40 έτη ασφάλισης από 37 το όριο συνταξιοδότησης ,ενώ  συνδέεται  με το 60ο έτος της ηλικίας .
Επίσης,  όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν το 65ο έτος της ηλικίας θα πληρώνουν «πρόστιμο» πρόωρης εξόδου ίσο με το 6% το χρόνο.  
Το πακέτο των σκληρών μέτρων συμπληρώνει οι συζητήσεις που θα ξεκινήσει η κυβέρνηση με τους κοινωνικούς εταίρους για την  αναθεώρηση του πλαισίου  των διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συμβάσεων.
Παράλληλα, κόβονται  500 εκατ.  ευρώ από τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ !
Αναλυτικότερα, τα κρυφά σημεία της συμφωνίας έχουν ως εξής:
* Επιβολή ΕΦΚ στα μη αλκοολούχα ποτά ( αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά)
* Πέραν της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ προβλέπεται και μετάταξη περίπου το 30% των αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23%, με στόχον την άντληση 1 δις. ευρώ επιπλέον.
* Περαιτέρω αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, ώστε να φθάσουν το μέσο όρο της ευρωζώνης.
* Αύξηση αντικειμενικών αξιών  το 2011 και το 2012. Τα έσοδα θα αυξηθούν  400 εκατ. και 200 εκατ. αντίστοιχα.
* Η εισφορά 4-10% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις θα είναι σε ισχύ την τριετία 2011 -2013 και φθάνει συνολικά στα 1,8 δις. ευρώ.
* Αυξάνονται τα τιμολόγια στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.     
* Η ρύθμιση αυθαιρέτων θα αποφέρει έσοδα 1,5 δις. την περίοδο 2011 -2013.
* Ανοίγουν το δρόμο για απολύσεις στους 13.500 φορείς και το δημόσιο ξεκινώντας από τους συμβασιούχους, ενώ καταστρατηγείται ακόμα και ο κανόνας 1 προς 5 για προσλήψεις από το 2011.
* Σύνδεση της αμοιβής στο δημόσιο με την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα.
* Μέτρα αναδιάρθρωσης των χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
* Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων δικηγόρου, φαρμακείων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, οδικών μεταφορών και λογιστών.
* Αξιοποίηση κρατικής περιουσίας συμπεριλαμβανομένης και των ΔΕΚΟ.
* Περιορίζονται σε 1 δισ.  το χρόνο τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις την τριετία 2011 -2013. Ο στόχος για το 2010 ήταν 2,5 δις. ευρώ.
* Ακυρώνονται τα κονδύλια του  αποθεματικού ( 700 εκατ.)
* Οι έλεγχοι θα είναι  τριμηνιαίοι, αλλά η Ελλάδα ανά  15μερο θα παρέχει αναλυτικά στοιχεία της πορείας του προϋπολογισμού.
* Κόβονται κατά  800 εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις στις ΔΕΚΟ.
* Επιβάλλεται πράσινος φόρος από το 2011 βάσει εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (300 εκατ. ευρώ) .
* Αυξάνεται στα 40 έτη ασφάλισης από 37 έτη  το όριο συνταξιοδότησης και συνδέεται  με το 60ο έτος της ηλικίας .
*Κανένας εργαζόμενος, ακόμη και αυτοί που έχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), δεν θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν το 60ο έτος.
* Όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν το 65ο έτος της ηλικίας θα πληρώνουν «πέναλτι» πρόωρης εξόδου ίσο με το 6% το χρόνο.
* «Κόβονται»  500 εκατ.  ευρώ από τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ


Μ. Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης