Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Τρόικας για το νέο Μνημόνιο - Κύκλο επαφών σε παραγωγικά υπουργεία θα έχουν οι ξένοι

   Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Τρόικας για το νέο Μνημόνιο - Κύκλο επαφών σε παραγωγικά υπουργεία θα έχουν οι ξένοι
Ξεκινάει από σήμερα το σκληρό «πρέσινγκ» της Τρόικας εν ενόψει της σύνταξης του νέου Μνημονίου και των επώδυνων μέτρων προσαρμογής που καταφθάνουν για τους πολίτες.
Οι αξιωματούχοι της Τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα έχουν από σήμερα νέο κύκλο επαφών με τα όλα τα παραγωγικά Υπουργεία.
Οι επαφές αυτές έγκειται στο πλαίσιο των ελέγχων που θα κάνουν οι ξένοι για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα και τη Συμφωνία της 26 - 27ης Οκτωβρίου.

Στο «μικροσκόπιο» των ξένων θα βρεθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κεντρική θέση στην ατζέντα της τρόικας έχει εργασιακή εφεδρεία, μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Ενδιαφέρον θα δείξουν οι ξένοι και για τα κλειστά επαγγέλματα και το κλείσιμο φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.
Ειδικά για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι την Άνοιξη του 2012. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, εκκρεμεί η κατάθεση δύο ακόμη νομοσχεδίων που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Το πρώτο θα περιλαμβάνει όλα τα επαγγέλματα που θα εξαιρούνται από το καθεστώς της απελευθέρωσης, αλλά και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραμείνουν κλειστά.
Το δεύτερο νομοσχέδιο έχει να κάνει με την απαλοιφή όλων των επιμέρους νομοθετικών κωλυμάτων για τα επαγγέλματα που πρόκειται ν' ανοίξουν.
Στην πλατεία Συντάγματος αναμένουν τις προτάσεις των υπουργείων ( σ.σ. για τις ειδικότητες που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους) με τις οποίες θα αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί.
Εκτός από τις διαρθρωτικές αλλαγές στο «μάτι» των απεσταλμένων της Ε.Ε. Και του ΔΝΤ θα βρεθούν επίσης το ενιαίο μισθολόγιο και το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, η εφαρμογή του οποίου έχει μετατεθεί για τον Ιανουάριο.
Η άποψη της τρόικας θα αποτελέσει και τη βάση της πολιτικής απόφασης που θα ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ, που πρέπει να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Οι προσεχείς 25 ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς δεν έχει απομακρυνθεί ακόμα ο κίνδυνος αναστολής των πληρωμών .
Υπό παρακολούθηση θα βρεθούν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών για την τελική συμφωνία και συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης