Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προειδοποιεί η Fitch για τις θυγατρικές των τραπεζών - και των ελληνικών - στα Βαλκάνια - Θα υπάρξουν προβλήματα στις καταθέσεις...

Προειδοποιεί η Fitch για τις θυγατρικές των τραπεζών - και των ελληνικών - στα Βαλκάνια - Θα υπάρξουν προβλήματα στις καταθέσεις...
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διεθνής οίκος Fitch για τις τράπεζες των αναδυόμενων χωρών της ευρωζώνης, καθώς όπως προειδοποιεί σε σημερινή του έκθεση, «σε περίπτωση που ενταθεί η κρίση στην ευρωζώνη, οι κεφαλαιακές και χρηματοδοτικές πιέσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να τις αναγκάσουν να ‘κόψουν’ τη χρηματοδότηση στις θυγατρικές τους στην Αναδυόμενη Ευρώπη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων και την αποδυνάμωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ σε πολλές χώρες».
Όπως τονίζεται στην έκθεση με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 2011, την οποία υπογράφει η Michele Napolitano, «οι τράπεζες των αναδυόμενων χωρών, στις οποίες κατέχουν σημαντικά μερίδια οι τράπεζες της Κεντρικής και την Ανατολικής Ευρώπης έχουν στηριχθεί από τις μητρικές τους».
Όμως, όπως επισημαίνει, σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες της αγοράς, «οι τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να περιορίσουν την έκθεσή τους στις βασικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται».
Όπως δε προκύπτει από την σχετική ανάλυση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τον δανεισμό περισσότερο σε σχέση με τις άλλες τράπεζες της ευρωζώνης.
Κατά τη Fitch, οι τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν μικρή άμεση έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ή κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης, όμως η οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα των assets.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch, χρεοκοπία της Ελλάδας ή των τραπεζών δεν θα οδηγούσε σε επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θυγατρικές τους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αν και θα είχαν λιγότερο περιθώριο να παράσχουν νέα κεφάλαια στην περίπτωση που χρειαστεί.
Ούτε αναμένεται οι θυγατρικές να έρθουν αντιμέτωπες με μαζική «ανάληψη» καταθέσεων. Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος, οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Μάλιστα, ο οίκος προτείνει να εξεταστεί και η πιθανότητα μία συμφωνία αντίστοιχη της πρωτοβουλίας της Βιέννης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης