Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου κάθε τρίμηνο ζητά το ΔΝΤ από την Αθήνα - Παράρτημα του κανονικού σχεδίου που θα υποβληθεί τον Μάρτιο, καταρτίζει το ΥΠΟΙΚ

Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου κάθε τρίμηνο ζητά το ΔΝΤ από την Αθήνα - Παράρτημα του κανονικού σχεδίου που θα υποβληθεί τον Μάρτιο, καταρτίζει το ΥΠΟΙΚ
«Μίνι» Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα δεσμεύει μέχρι το 2015 την Ελλάδα, καταρτίζει η κυβέρνηση. Το Μεσοπρόθεσμο αυτό είναι παράρτημα του κανονικού σχεδίου που θα συνταχθεί τον Μάρτιο κατ΄ απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόκειται για την καινούργια υποχρέωση της Ελλάδας έναντι του ΔΝΤ, βάσει της οποίας η χώρα μας θα πρέπει κάθε τρεις μήνες να συντάσσει νέο Μεσοπρόθεσμο.
Κατά την αναθεώρηση θα λαμβάνονται υπόψιν: Η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, οι αποκλίσεις σε δημοσιονομικό πεδίο και το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών για επενδύσεις στην χώρα μας.
Το «μίνι» Μεσοπρόθεσμο συντάσσεται σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας. Αυτά θα εποπτεύει ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα.Το ανώτερο στέλεχος του Ταμείου θα έχει συνεχή επικοινωνία με τα στελέχη της τεχνικής αντιπροσωπείας που θα τον ενημερώνουν καθημερινά για την πορεία υλοποίησης του νέου Μεσοπρόθεσμου (2011 – 2015).
Στόχος είναι το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή και να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Χθες, πραγματοποιήθηκε μία πρώτη συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο για το συγκεκριμένο θέμα στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ουάσιγκτον και ανώτερα κλιμάκια του οικονομικού επιτελείου.
Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι στην διάρκεια αυτής της επαφής χαράχτηκαν οι άξονες προσαρμογής για κάθε ένα έτος από το 2012 και μετά. Οι ξένοι βλέποντας τις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού σε έσοδα, δαπάνες και έλλειμμα συνέστησαν στην κυβέρνηση να παρατείνουν κατά ένα χρόνο την δημοσιονομική προσαρμογή.
Να φθάσει δηλαδή έως το 2015 αντί του 2014 που προέβλεπε το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο. Αυτό σημαίνει ότι τα φορολογικά δεινά για τους Έλληνες θα πάρουν παράταση για έναν ακόμη χρόνο. Η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας συνέδεσε τη νέα παράταση και με τις περιορισμένες αποκρατικοποιήσεις που πραγματοποιεί το Ταμείο Περιουσίας.
Το Ταμείο δεν έχει καταφέρει να πιάσει μέχρι τώρα τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν τεθεί. Ως εκ τούτου αναθεωρούνται συνεχώς επί το δυσμενέστερον.Για το 2011 οι εισπράξεις έχουν κατέλθει στα 1,8 δισ. από 5 δισ. ευρώ που είχε υπολογίσει αρχικά η κυβέρνηση ενώ για το 2012 τα έσοδα αυτά έχουν «ψαλιδιστεί» στα 9,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών τον Μάρτιο αναμένεται να υπάρξει νέα επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος. Τότε δηλαδή που θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα σε πολιτικό πεδίο και οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον θα έρθουν στην Αθήνα για να οριστικοποιήσουν μέτρα ύψους 3,8% του ΑΕΠ ή 8,2 δισ. ευρώ που παραμένουν αδιευκρίνιστα στο υφιστάμενο Πρόγραμμα.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν τα έτη 2013 – 2014 και οι οποίες θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Μία πρώτη συζήτηση θα γίνει εκείνη την περίοδο και για τα μέτρα που άπτονται του τελευταίου έτους της προσαρμογής, το 2015. Προσώρας στο «μίν黨Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση ενσωματώνει τα πρόσθετα μέτρα 6,6 δις. Ευρώ που έχουν ψηφιστεί με το πολυνομοσχέδιο και αφορούν τα έτη 2011 – 2012.
Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ ( αναδρομικά από 1.1.2011.), η εργασιακή εφεδρεία για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους, η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, η επιβολή του Ενιαίου Τέλους ακινήτων συνολικού ύψους 2,5 δις. Ευρώ και η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης