Τελευταία Νέα
Ελλάδα

H.W.Sinn (IFO): Οι τρεις επιλογές της Ελλάδας και η 'ελληνική τραγωδία'

H.W.Sinn (IFO): Οι τρεις επιλογές της Ελλάδας και η 'ελληνική τραγωδία'

Τρεις μόνο πιθανότητες βλέπει για την οικονομική επιβίωση της Ελλάδα ο γερμανός καθηγητής οικονομικών Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του γνωστού γερμανικού Ινστιτούτου Ifo. Δεδομένου ότι οι αγορές έχουν στην ουσία «κλείσει» για την Ελλάδα, λόγω των πολύ υψηλών επιτοκίων που ζητούν για να αγοράσουν ελληνικό χρέος. Η πρώτη είναι η Ε.Ε. να παράσχει στην Ελλάδα τα απαραίτητα κονδύλια σε μόνιμη βάση, δημιουργώντας μια «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Μεταφοράς Πόρων» προς όφελος των χωρών με δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (εκτός από την Ελλάδα)......

 

Η δεύτερη επιλογή είναι η ίδια η Ελλάδα να περάσει από βαθιά ύφεση, μειώνοντας τους μισθούς και τις τιμές στην αγορά. Και η τρίτη είναι να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και να υποτιμήσει το νόμισμά της.

Και οι τρεις επιλογές είναι επώδυνες για διαφορετικούς λόγους, σύμφωνα με τον κ. Sinn. Η πρώτη είναι αβάσταχτη για τις πιο σταθερές χώρες του ευρώ καθώς θα τις στερήσει τη δυνατότητα συσσώρευσης πλούτου και θα τους οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο οικονομικό κυκλώνα. Η δεύτερη είναι επώδυνη γιατί θα οδηγήσει σε νέες ταραχές στους ελληνικούς δρόμους με απρόβλεπτες πολιτικές επιπτώσεις. Και η τρίτη θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και των πολύ αρνητικών επιλογών, η κατάσταση ομοιάζει με μια πραγματική ελληνική τραγωδία, σύμφωνα με τον οικονομολόγο.

Ο κ. Sinn τονίζει ακόμη ότι η επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι μια τέταρτη πιθανότητα, αλλά αυτό δεν είναι μια πραγματική επιλογή, καθώς η πειθαρχία θα δουλέψει μόνο στο βαθμό που θα οδηγήσει τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση με μείωση μισθών και τιμών, οπότε ταυτίζεται με την δεύτερη επιλογή. Κι ενώ αυτή η επιλογή μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στον εσωτερικό τουρισμό και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, θα είναι μια κατάσταση δύσκολα διαχειρίσιμη καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά διαδηλώσεων και αναταραχών που θα αποσταθεροποιούσαν την ανατολική Μεσόγειο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης