Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υπερ της εκταμίευσης της 6ης δόσης για την Ελλάδα τάσσεται η Γερμανία - Η επιστολή Σαμαρά θεωρείται ικανοποιητική και θα συζητηθεί στο Eurogroup - Ζητά αλλαγή της οικονομικής πολιτικής - Tι συζήτησε με Παπαδήμο

Υπερ της εκταμίευσης της 6ης δόσης για την Ελλάδα τάσσεται η  Γερμανία - Η επιστολή Σαμαρά θεωρείται ικανοποιητική  και θα συζητηθεί στο Eurogroup - Ζητά αλλαγή της οικονομικής πολιτικής - Tι συζήτησε με Παπαδήμο
(upd8)Ανοίγει όπως όλα δείχνουν ο δρόμος για την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, με τη Γερμανία να τάσσεται υπέρ της άμεσης αποδέσμευσης της βοήθειας, μετά την επιστολή του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά προς το Eurogroup, την ηγεσία της Ευρωπαικής Ένωσης και την τρόικα. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η νέα επιστολή του κ. Σαμαρά κρίνεται θετική εξέλιξη και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της 6ης δόσης... Την ίδια ώρα συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών φέρεται να παραδέχεται πως "κάναμε λάθος για την Ελλάδα..."
Από την πλευρά της η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έλαβε την επιστολή του κ. Σαμαρά, τονίζοντας πως το εν λόγω έγγραφο θα πρέπει να συζητηθεί και να αναλυθεί σε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).
"Ουδέν σχόλιο" η πρώτη αντίδραση του ΔΝΤ για την επιστολή του κ. Σαμαρά. Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Την ίδια ώρα θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Παρίσι, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση.
Στο μεταξύ, χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε διεξοδικά τον κ. Σαμαρά για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη. Νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε και από τον κ. Παπανδρέου, αλλά και τον κ. Σαμαρά τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντίστοιχα στο έργο της νέας κυβέρνησης.
Η νέα επιστολή του κ. Σαμαρά είναι στα πρότυπα της επιστολής προς το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα, ενώ είναι διατυπωμένη έτσι ώστε να υπάρχουν απαντήσεις στην κριτική που έχει ασκηθεί για την αμετακίνητη στάση του στο θέμα των γραπτών δεσμεύσεων που απαιτούν οι Ευρωπαίοι.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς «στερεύουν» τα δημοσιονομικά αποθέματα και καθιστούν απολύτως αναγκαία τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ της έκτης δόσης του δανείου.
Πέραν όμως των τελεσιγράφων, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησαν σαφές στον πρόεδρο της ΝΔ ότι η ημερομηνία των εκλογών εξαρτάται απόλυτα από την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Αναλυτικά η επιστολή:
«Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: »συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.»
Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.
Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει »εργαλεία» που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.
Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!
Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.
Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.

Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.

Με εκτίμηση,

Αντώνης Κ. Σαμαράς

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας»

Νωρίτερα το bankingnews ανέφερε:

Σε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει στα χέρια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, εξελίσσεται το θέμα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων που ζητά η Κομισιόν ώστε να προχωρήσει στην εκταμίευση της έκτης δόσης και να αποφευχθεί η στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.
Το χθεσινό τελεσίγραφο του γνωστού φιλέλληνα και προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το νέο Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, για υπογραφή των δεσμεύσεων έως την ερχόμενη Τρίτη το αργότερο έριξε «λάδι στη φωτιά» για το ήδη τεταμένο κλίμα εις βάρος του Προέδρου της ΝΔ στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν καθησύχασε τις ανησυχίες των ευρωπαίων, οι οποίοι δε φοβούνται το σήμερα, αλλά το αύριο.
Γι’ αυτό δε λαμβάνουν καθόλου υπόψιν όσα -σωστά- λέει περί δεσμεύσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Δεν αμφισβητούν την ειλικρίνειά του να στηρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας, αμφιβάλλουν όμως για τις μελλοντικές προθέσεις του και του ζητούν να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει απαρεγκλίτως τη σημερινή πολιτική.
Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι πόσο μπλοφάρουν οι ευρωπαίοι και αν όντως σκοπεύουν να αφήσουν του Έλληνες χωρίς μισθούς και συντάξεις λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα…
Τις πιέσεις των ευρωπαίων επανέλαβε σήμερα και η Άγκελα Μέρκελ, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές μέσα και έξω από τη Νέα Δημοκρατία που συντάσσονται με τη θέση Σαμαρά να μην υπογράψει τις δεσμεύσεις που ζητά η Κομισιόν.
Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,89 FM», κάνει στροφή 180 μοιρών, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να "αδειάσει" έναν παρτενέρ του στην κυβέρνηση. "Eάν ο Σαμαράς δεν υπογράψει, δεν θα υπογράψω ούτε εγώ". Με αυτήν τη δήλωση, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση των γραπτών εγγυήσεων.
Ως εναλλακτική λύση, πρότεινε να σταλεί στους εταίρους το τμήμα εκείνο των πρακτικών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, συμφωνώντας στην εφαρμογή των αποφάσεων Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Μάλιστα, τέλος, διευκρίνισε ότι θα δώσει τη δική του απάντηση στους εταίρους, μέσω του άρθρου που θα δημοσιεύσει το Σάββατο η εφημερίδα του κόμματός του (Α1), επειδή δεν θέλει να στείλει επιστολή.Με σας απευθείας αλληλογραφία δεν θα κάνω» είπε ότι ανέφερε στους επικεφαλής της Τρόικας, στη συνάντηση που είχε μαζί τους την Κυριακή.

Με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, χαρακτήρισε «χάρτινη απειλή» τη μη καταβολή της 6ης δόσης και όπως είπε «εάν δεν πατήσεις εδώ φρένο, τότε θα έρθουν και άλλα».
Παράλληλα, ο κ. Κρανιδιώτης έκανε λόγο για «εσφαλμένες προϋποθέσεις» από την πλευρά των ευρωπαίων και εξέφρασε την αίσθηση ότι όλο αυτό που γίνεται έχει και ελληνική προέλευση, με σκοπό να ταπεινωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ και να έχει απώλειες.
Όπως είπε η στάση του κ. Σαμαρά είναι πολιτική αυτοθυσίας και όχι υποταγής και επανέλαβε ότι η ΝΔ δε συγκυβερνά και δεν πρόκειται να «γίνει πλυντήριο» των όσων έκανε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης κάλεσε επίσης το Σαμαρά «να μην υπογράψει» τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητά η Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, έκανε λόγο για «καθ' υπέρβαση απαίτηση» και τόνισε ότι δεν αντιλαμβάνεται τις περαιτέρω απαιτήσεις από την ψήφο εμπιστοσύνης που έχουν δώσει τα τρία κόμματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Την άποψη ότι δεν πρέπει να υπογράψει ο πρόεδρος της ΝΔ τις δεσμεύσεις που ζητά το Eurogroup εξέφρασε και ο υπεύθυνος συνδικαλιστικού του κόμματος, Γιάννης Μανώλης.
«Να μην υπογράψει. Ζητούν υπογραφή σε λευκό χαρτί», σημείωσε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ και τόνισε πως το κόμμα έχει δεσμευθεί για αυτά που πιστεύει.
Ο κ. Μανώλης είπε ότι η ΝΔ δεν δίνει συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ για όσα έχει κάνει, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου για να φέρει εις πέρας αυτά που έχει αναλάβει.

«Να ξεκαθαρίσει τη θέση του», κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, «αντί η κυβέρνηση να επικεντρώνεται στη διεκδίκηση πόρων για επενδύσεις και συμμάχων στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε χαμηλότερα επιτόκια στο PSI, που ισοδυναμούν με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για τον έλληνα φορολογούμενο, αναγκάζεται να σπαταλά το πενιχρό μας διπλωματικό κεφάλαιο για να βρει σε τι είδους χαρτί θα υπογράψει ο κ. Σαμαράς».
«Στο εσωτερικό είναι προφανές σε όλους ότι ο κ. Σαμαράς δεν κινείται με κίνητρο την εθνική αξιοπρέπεια. Απλώς επιδιώκει τον κατευνασμό των οπαδών του αντιμνημονιακού μετώπου για την στροφή που αναγκάστηκε να κάνει. Στην Ευρώπη όμως -όπου υπάρχει μεγάλη καχυποψία έναντι της χώρας μας, -λόγω της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων, της αποτυχίας και των παλινωδιών του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή του προγράμματος και της πολύμηνης αντιμνημονιακής ρητορείας του κ. Σαμαρά- η στάση του εκλαμβάνεται ως διγλωσσία», παρατηρεί ο κ. Σκυλακάκης και τον καλεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του. «Αν δεν συμφωνεί επί της ουσίας ας μην υπογράψει και ας αναλάβει τις ευθύνες του. Αν συμφωνεί, ας σταματήσει να ταλαιπωρεί τη χώρα», καταλήγει.

Σαμαράς: «Το πρόσωπο-κλειδί στο δράμα του χρέους»

Πολλές οι αναφορές σήμερα του γερμανικού τύπου στο θέμα των ενυπόγραφων εγγυήσεων. Την ίδια ώρα η Α. Μέρκελ λέει εκ νέου κατηγορηματικά «όχι» στην έκδοση ευρωομολόγου
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «Νέα βοήθεια μόνον κατόπιν ενυπόγραφων δεσμεύσεων», τιτλοφορείται άρθρο στην ιστοσελίδα του Stern, «Χωρίς υπογραφή δεν υπάρχουν λεφτά», σημειώνει το ειδησεογραφικό N-TV, «Το Eurogroup επιμένει σε υπογραφές από την Αθήνα», είναι ο τίτλος του N24.
«Η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία επειδή ο Σαμαράς δεν υπογράφει», είναι ο τίτλος στην Badische Zeitung, η οποία σημειώνει: «Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κριθεί εάν η χώρα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή εάν διασωθεί εκ νέου με δάνεια δισεκατομμυρίων. Η ΕΕ ζητά ενυπόγραφες εγγυήσεις από τους κορυφαίους πολιτικούς της Αθήνας ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Όλοι είναι διατεθειμένοι (να το κάνουν) – πλην ενός: ο συντηρητικός αρχηγός Αντώνης Σαμαράς. Έτσι γίνεται το πρόσωπο κλειδί στο δράμα του χρέους. (…) Εάν ο Σαμαράς εμμείνει στην άρνησή του, τότε η Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση».
«Οι Βρυξέλλες τα θέλουν στο χαρτί», γράφει η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοσης: «Οι Έλληνες συντηρητικοί συνεχίζουν να απορρίπτουν. Τελευταία προθεσμία μέχρι την επόμενη Τρίτη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης