Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η στήριξη των 110 δισ στην Ελλάδα – Δημιουργείται μηχανισμός σταθεροποίησης – Στα 5,5 δισ η πρώτη δόση από το ΔΝΤ

 Εγκρίθηκε από το Eurogroup η στήριξη των 110 δισ στην Ελλάδα – Δημιουργείται μηχανισμός σταθεροποίησης  – Στα 5,5 δισ η πρώτη δόση από το ΔΝΤ
Εγκρίθηκε ο μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα και η ΕΕ και το ΔΝΤ θα παράσχουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 110 δις ευρώ εκ των οποίων 80 δις θα χορηγήσει η ΕΕ και 30 δις ευρώ το ΔΝΤ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η πρώτη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στις  17 Μαΐου καθώς στις 19 Μαΐου λήγουν 8,5 δις ευρώ από την παρελθούσα 10ετία.
Βέβαια τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη δόση του πακέτουν στήριξης θα χορηγηθεί από πλυεράς τουλάχιστον ΔΝΤ την Τρίτη και θα είναι ύψους 5,5 δις ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει από τον μηχανισμό 10 δις ευρώ.
Όπως τονίστηκε από την σύνοδο κορυφής ο μηχανισμός στήριξης  έχει ως στόχο την άμβλυνση της δημοσιονομικής ανισορροπίας, θα καταστήσει την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει τις βάσεις για ισχυρότερη και περισσότερο διατηρήσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Επίσης, αναφέρεται, πως παράλληλα οι ηγέτες του Eurogroup συμφώνησαν να ενισχύσουν τους κανονισμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας, των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Δημιουργούν μηχανισμό σταθεροποίησης


Το Eurogroup έλαβε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα μηχανισμό σταθεροποίησης και για τον λόγο αυτό θα συνεδριάσει εκτάκτως το ecofin αύριο Κυριακή.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός εκτιμάται πως θα επιτρέψει την παρέμβαση της Κομισιόν με στόχο να βοηθηθούν χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ο μηχανισμός προστασίας του ευρώ θα βασιστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι η Κομισιόν, το Συμβούλιο και όλες οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να στηρίξουν την προσπάθεια.
Η στήριξη στην Ελλάδα ήταν μέχρι τώρα διμερής. Από εδώ και στο εξής όποια χώρα χρειαστεί βοήθεια, η βοήθεια θα είναι κοινοτική» δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο.
Το πρόβλημα είναι συστημικό και αφορά τη σταθερότητα του νομίσματος» είπε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Η αγορά κρατικών ομολόγων είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Η Σύνοδος έφθασε σε θετικό αποτέλεσμα χάρη στην υποστήριξη της ΕΚΤ η οποία δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υποστηρίξει τους κρατικούς τίτλους που θα εκδοθούν»

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης