Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κερδίζει έδαφος το ευρωομόλογο ακόμη και στη Γερμανία παρά τις αντιδράσεις – Εξετάζεται η πρόταση για χρηματοδότηση έως 60% του εθνικού χρέους μέσω των ευρωμηχανισμών

Κερδίζει έδαφος το ευρωομόλογο ακόμη και στη Γερμανία παρά τις αντιδράσεις – Εξετάζεται η πρόταση για χρηματοδότηση έως 60% του εθνικού χρέους μέσω των ευρωμηχανισμών
(Upd)Οι αναταραχές που προκλήθηκαν μετά τη χθεσινή τεχνικά αποτυχημένη δημοπρασία της Γερμανίας, οδήγησε τους οικονομικούς συμβούλους της Καγκελαρίας έχουν αρχίσει να βάζουν νερό στο κρασί τους αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγου. Μάλιστα, το ευρωομολόγο έχει αρχίσει να θεωρείται ότι μπορεί να δώσει τη λύση, ενώ δεν είναι και λίγοι που θεωρούν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου το επιπρόσθετο ετήσιο κόστος για τη Γερμανία υπολογίζεται ότι θα είναι στα 33 με 47 δισ. ευρώ. Οι υπολογισμοί όμως αυτοί θεωρούνται λάθος από τον Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών, ο οποίος υπολογίζει ότι τα επιτόκια του ευρωομολόγου «θα ήταν λίγο πιο πάνω από τις γερμανικές αποδόσεις.
Ευρωομόλογα υπάρχουν ήδη, υποστηρίζει από την πλευρά του ο Μπερτ Ρούρουπ, μέχρι το 2009 επικεφαλής των λεγόμενων 5 σοφών της γερμανικής οικονομίας. Στη βάση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ο EFSF μπορεί να εκδώσει ομόλογα, «πρόκειται ουσιαστικά για ευρωομόλογα light», σύμφωνα με τον ίδιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων μόνον ένα ποσοστό του εθνικού χρέους, για παράδειγμα 60 %, όπως προβλέπουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Από εκεί και πάνω τα ίδια τα κράτη θα πρέπει να εκδίδουν τα δικά τους ομόλογα. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρόταση του ινστιτούτου Bruegel για την έκδοση «μπλε» και «κόκκινων» ομολόγων.

Ρέσλερ: Η πρόταση του Barroso για το ευρωομόλογο είναι επιζήμια

Επιμένει στο «όχι» στην έκδοση ευρωομολόγου η Γερμανία, τουλάχιστον επίσημα, καθώς ανεπίσημα, διαρρέεται σε γερμανικά ΜΜΕ ότι η Μέρκελ συζητά υπό αυστηρές προϋποθέσεις τη δημιουργία ευρωομολόγου, με αυστηρή όμως επιτήρηση των κρατικών προϋπολογισμων.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, «η πρόταση του Barroso για το ευρωομόλογο είναι επιζήμια», ενώ επανέλαβε τη θέση της χώρας του για αλλαγή των συνθηκών.
«Χρειάζεται αλλαγή της Συνθήκης για να σταθεροποιηθεί το ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης