Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μέσα στην εβδομάδα οι προτάσεις Μέρκελ – Σαρκοζί για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ – Στόχος η μεγαλύτερη επέμβαση στα εσωτερικά των απείθαρχων χωρών

Μέσα στην εβδομάδα οι προτάσεις Μέρκελ – Σαρκοζί για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ – Στόχος η μεγαλύτερη επέμβαση στα εσωτερικά των  απείθαρχων χωρών
Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιάσουν τα σχέδια τους για τις αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy, στις οποίες και θα συμπεριλαμβάνουν και περισσότερο δραστικές αλλαγές στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ήδη από την Παρασκευή έχουν υπάρξει διαρροές που θέλουν το πακέτο των προτάσεων να παρουσιάζεται πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρξουν αποφάσεις για οτιδήποτε είναι αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και τη στήριξη του ευρώ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αλλαγές θα πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά για τη δημοσιονομική ένωση, όπως για παράδειγμα, η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέσω των αυτόματων κυρώσεων. Ωστόσο, δεν θα σχετίζονται με την ΕΚΤ, καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για τη νομισματική και όχι τη δημοσιονομική πολιτική.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, η Merkel επιθυμεί όλα να κράτη μέλη να δώσουν την έγκρισή τους για τη μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος του 2012. Παράλληλα, στόχος είναι η περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης προκειμένου να ασκείται μεγαλύτερη επιρροή στα κράτη που δεν πειθαρχούν στους δημοσιονομικούς κανόνες.
Έκθεση με προτάσεις σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη, πρόκειται να υποβάλλει τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Ωστόσο, στόχος του Ρόμπεϊ είναι οι περιορισμένες αλλαγές να μην σημαίνουν ότι θα ξανανοίξουν ζητήματα για την θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ τα οποία αντιμετώπισε η Συνθήκη της Λισαβόνας. Οι όποιες αλλαγές θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης