Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Στο 6,1% η ύφεση στην Ελλάδα το 2012, στο 18,5% η ανεργία και στο 9% το έλλειμμα χωρίς το haircut – Αναιμική ανάπτυξη από το 2013 και υποεκτιμημένοι οι κίνδυνοι

ΟΟΣΑ: Στο 6,1% η ύφεση στην Ελλάδα το 2012, στο 18,5% η ανεργία και στο 9% το έλλειμμα χωρίς το haircut – Αναιμική ανάπτυξη από το 2013 και υποεκτιμημένοι οι κίνδυνοι
Στο 6,1% τοποθετεί για φέτος την ύφεση στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, «διαψεύδοντας» τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και της Τρόικας, που έκαναν λόγο για ύφεση στο 4,5%. Παράλληλα, το έλλειμμα φέτος θα φθάσει στο 9% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τον αρχικό στόχο του 2011 για 7,8%, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται το αποτέλεσμα από το haircut στα ελληνικά ομόλογα.
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι θα υπάρξει αναιμική ανάπτυξη από το 2013 και μετά στη χώρα μας, όπως άλλωστε και στην ευρωζώνη, ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 18,5%. Ο Οργανισμός αναφέρει πως η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2012, ενώ το ΑΕΠ προβλέπεται να αρχίσει να αυξάνεται το 2013 ωθούμενο από τις ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ενίσχυση της εξωτερικής ζήτησης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των επενδύσεων. «Η ουσιαστική οικονομική επιβράδυνση και η υψηλή ανεργία θα ωθήσουν τον πληθωρισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα», εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
Στην έκθεση αναφέρεται πως για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας να διασφαλισθεί η μείωση του δημόσιου χρέους σε μόνιμη βάση, απαιτείται συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και εφαρμογή όλων των προβλεπομένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι σημαντικοί και παραμένουν υποεκτιμημένοι», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Ο ΟΟΣΑ, επανέλαβε τις συστάσεις του για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της από την υφεσιακή τροχιά, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα και να ενισχυθούν οι ευπαθείς ομάδες.
Γενικότερα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πλέον αναμένεται η ανάπτυξη των 34 χωρών που καλύπτει να διαμορφωθεί στο 1,9% φέτος και 1,6% τον επόμενο χρόνο, χαμηλότερα από το 2,3% και το 2,8% που είχε προβλέψει το Μάιο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού, Pier Carlo Padoan, ο σκεπτικισμός για την ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει αυξηθεί, και έγκειται στο γεγονός αν οι ηγέτες μπορούν να καταφέρουν να «δαμάσουν» τις προκλήσεις του περιβάλλοντος τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης