Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Δεμένη» με το νέο Μνημόνιο θα είναι η επόμενη κυβέρνηση – Ποια τακτική ακολούθησε ο Γιούνκερ για να δεσμεύσει τους πολιτικούς αρχηγούς

«Δεμένη» με το νέο Μνημόνιο θα είναι η επόμενη κυβέρνηση – Ποια τακτική ακολούθησε ο Γιούνκερ για να δεσμεύσει τους πολιτικούς αρχηγούς
«Χειροπόδαρα» με τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δσι. ευρώ δένει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέβαλε να ερμηνεύσει τις επιστολές που έλαβε από τους πολιττικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων αλλά και από τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Εν συνεχεία θα τις διαβιβάσει στα κοινοβούλια των κρατών – μελών της ευρωζώνης. Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου (σ.σ. δεν αποκλείεται να μετατεθούν για αργότερα) η οποία θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης.
Πρόκειται για δεσμεύσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την νέα δανειακή σύμβαση αλλά και με τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου (PSI plus). Αυτές έχουν ήδη σταλεί σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
Στην χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αποφασίστηκε να κλείσουν άμεσα αυτές οι εκκρεμότητες με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό την ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να αποφασίσει την εκταμίευση του μεριδίου του, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, στην έκτη δόση του μηχανισμού στήριξης.
Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί με βάση την πέμπτη έκθεσης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος, που έχει ήδη συνταχθεί από τα στελέχη του Ταμείου.
Ο κ. Ράις απέφυγε αν απαντήσει για το πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα τονίζοντας πως η σχετική απόφαση εκκρεμεί.
Ωστόσο, επανέλαβε ότι απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα αλλά και μέτρα που θα κατανέμουν δίκαια τα βάρη και θα προστατεύουν τους οικονομικά ασθενέστερους.
Σε ό,τι αφορά το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ενημέρωσε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης