Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κατηγορηματικό «όχι» της Μέρκελ σε ευρωομόλογα - H κρίση χρέους θα κρατήσει χρόνια - Η Γερμανία δεν θέλει να κυριαρχήσει στην Ευρώπη... - Zητά αλλαγές στον ΕSM

Κατηγορηματικό «όχι» της Μέρκελ σε ευρωομόλογα - H κρίση χρέους θα κρατήσει χρόνια - Η Γερμανία δεν θέλει να κυριαρχήσει στην Ευρώπη... - Zητά αλλαγές στον ΕSM
(Upd3)Το «όχι» σε ευρωομόλογα επανέλαβε πολλές φορές η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία της στο Κοινοβούλιο της χώρας για την οικονομική πολιτική.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε επίσης ότι το Σύνταγμα της χώρας της δεν επιτρέπει τον έλεγχο του προϋπολογισμού από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά δήλωσε ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα να μηνύει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν επιθυμεί να ενταθεί το χάσμα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και σε αυτές που δεν είναι μέλη τη ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι «η Γερμανία δεν επιθυμεί να κυριαρχήσει στην Ευρώπη».
Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι «δεν μπορεί να λυθεί με μία κίνηση», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η επίλυσή της θα πάρει χρόνια».
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχασαν την αξιοπιστία τους στην κρίση χρέους της ευρωζώνης καθώς απέτυχαν να εφαρμόσουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας» δήλωσε.
Η Άγκελα Μέρκελ, εκτός του ευρωομολόγου, εμφανίστηκε αμετακίνητη και για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και των κεντρικών τραπεζών. Η εντολή της ΕΚΤ είναι διαφορετική από ότι της Fed στις ΗΠΑ ή της Τράπεζας της Αγγλίας». Παράλληλα η Καγκελάριος επισήμανε ότι είναι αναγκαίες οι τροποποιήσεις στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ΕSM).
«Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε δημοσιονομική ενοποίηση είναι μέσω της αλλαγής των συνθηκών», είπε, ενώ προσπάθησε να απαντήσει και στις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση: «Η Κομισιόν και τα δικαστήρια θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο ρόλο, χωρίς όμως να χάσει το γερμανικό κοινοβούλιο τον έλεγχο επί του προϋπολογισμού της χώρας».
Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί το ευρώ, το οποίο, όπως είπε, «είναι ισχυρότερο από το γερμανικό μάρκο», αλλά τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν μπροστά τους ένα μεγάλο και δύσκολο «μαραθώνιο» για να ανακτήσουν την χαμένη αξιοπιστία τους.

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε

Τους βασικούς άξονες των γερμανικών θέσεων, όπως θα παρουσιαστούν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, θα παρουσιάσει σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει σε περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών.
Η κ. Μέρκελ αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της διασφάλισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, με περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών.
Σε συνέντευξή της στη General-Anzeiger της Βόννης που δημοσιεύεται σήμερα, η κ. Μέρκελ σημειώνει εκ νέου την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγου χαρακτηρίζοντάς το «λάθος εργαλείο στην παρούσα φάση, ακόμη και ζημιογόνο».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενεργότερου ρόλου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη. «Αυτό σημαίνει για μένα ότι η ίδια επιλέγει τα κατάλληλα εργαλεία για την εκπλήρωση του στόχου της που είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών», επισημαίνει.
Χθες, και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, αυστηρότερων ελέγχων των εθνικών προϋπολογισμών και ενός πιο αυτοματοποιημένου μηχανισμού κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες.
Όπως ανακοίνωσε, οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα, από κοινού με την Αγκελα Μέρκελ, μετά από συνάντηση που θα έχουν οι δυο στο Παρίσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης