Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υπό διαπραγμάτευση ακόμη το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ελληνικά ομόλογα μετά το PSI+ - Γιατί η Ελλάδα θέλει την ελληνική και όχι την βρετανική νομοθεσία...

Υπό διαπραγμάτευση ακόμη το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ελληνικά ομόλογα μετά το PSI+ - Γιατί η Ελλάδα θέλει την ελληνική και όχι την βρετανική νομοθεσία...
Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται Ελλάδα και τράπεζες για το δίκαιο στο οποίο θα υπάγονται τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI+), σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Απαντώντας σε ερώτηση του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τους όρους της δανειακής σύμβασης, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αναφερόμενος στο αίτημα των πιστωτών να διέπονται τα ομόλογα που θα προκύψουν από το PSI από το αγγλικό δίκαιο. "Δεν είναι σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν αυτές τις συζητήσεις", προσέθεσε.

Γιατί η Ελλάδα θέλει να διέπονται τα νέα ομόλογα από το ελληνικό δίκαιο;


Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα νέα ομόλογα που θα προκύψουν από το PSI+ είναι να διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και όχι από το βρετανικό. Αυτό άλλωστε είναι κι ένα από τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και τραπεζών – πιστωτών, με τους τελευταίους να αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τις ζημίες που θα προκληθούν από την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ποια όμως είναι η διαφορά;
Εάν τα νέα ομόλογα που θα προκύψουν διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τότε σε περίπτωση που αποφασιστεί στο μέλλον και νέο haircut τότε οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι καλύτερες από ότι αν διέπονταν από το βρετανικό δίκαιο. Το νέο haircut με ελληνικό δίκαιο θα εξασφαλίζει τον «εθελοντικό» χαρακτήρα της διαδικασίας αποφεύγοντας έτσι να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός προκαλώντας την αποπληρωμή των CDS. Αυτή η άκρως σημαντική παράμετρος δεν εξασφαλίζεται από το βρετανικό δίκαιο, βάσει του οποίου ενδεχόμενο μελλοντικό haircut θα είναι υποχρεωτικό, προκαλώντας credit event με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτό.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης επισήμως, και ανεπισήμως των Βρυξελλών, είναι να διασφαλιστεί το δίκαιο των νέων ελληνικών ομολόγων, ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν πλήρως το τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης