Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Για PSI, ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά και την οικονομική ατζέντα ενόψει της έλευσης της Τρόικα συζήτησαν Παπαδήμος – Προβόπουλος

Για PSI, ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά και την οικονομική ατζέντα  ενόψει της έλευσης της Τρόικα συζήτησαν Παπαδήμος – Προβόπουλος
Τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες, αλλά και την ατζέντα που θα έχει η ελληνική πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις της με την Τρόικα συζήτησαν ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, κατά τη σημερινή συνάντηση τους.
Ο Γ. Προβόπουλος έθεσε στον πρωθυπουργό όλες τις παραμέτρους που έχουν προκύψει από τη μεριά των ελληνικών τραπεζών αναφορικά με την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τη ρευστότητα της αγοράς, στα πλαίσια του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα επίπεδα ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκονται κάτω από ασφυκτικές πιέσεις και δεν είναι τυχαίο ότι από την  χρήση του ELA, που παρέχει η ΤτΕ,  έχουν αντλήσει 26,5 δις. ευρώ. Η ΤτΕ θα συνεχίζει να στηρίζει τις τράπεζες μέσω του ELA ενώ αναφέρθηκε ότι έχει ενεργοποιηθεί και το πακέτο εγγυήσεων των 30 δις ευρώ.
Το άλλο μείζον θέμα που θίχτηκε κατά τη συνάντηση είναι η διαπραγματευτική στάση της Ελλάδας με τους πιστωτές – τραπεζίτες στα πλαίσια του προγράμματος PSI.
Όπως έχει τονιστεί και από το www.bankingnews.gr  η Ελλάδα θέλει να επιτύχει όσο τον δυνατόν περισσότερο όφελος από το haircut, την ώρα που οι τραπεζίτες προσπαθούν να περιορίσουν στο μεγαλύτερο δυνατό τις απώλειες. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν κλείσει ακόμη αλλά η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ μεγαλύτερου οφέλους και προστασίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο επικεφαλής του IIF κ. Τσάρλς Νταλάρα θεωρεί ότι η συμφωνία με τους τραπεζίτες θα επιτευχθεί τελικά αρχές  του 2012 και όχι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως αναμενόταν αρχικά.
Παράλληλα, Παπαδήμος και Προβόπουλος συζήτησαν και για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων που εγκαινιάζεται στις 12 Δεκεμβρίου για την ελληνική οικονομία, αφού στις 12/12  καταφθάνει και πάλι η Τρόικα στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο θα επιχειρεί να ανατρέψει την έντονα καθοδική τροχιά και τις παραλείψεις των προηγούμενων μνημονίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης