Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί για αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ - Κυρώσεις στις χώρες με ελλείμματα άνω του 3% - Στο επίκεντρο το EFSF - Με πλειοψηφία αντί ομοφωνία πλέον οι αποφάσεις - Εθελοντικό το PSI+ για την Ελλάδα....που αποτελεί ειδική περίπτωση

Συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί για αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ - Κυρώσεις στις χώρες με ελλείμματα άνω του 3% - Στο επίκεντρο το EFSF - Με πλειοψηφία αντί ομοφωνία πλέον οι αποφάσεις  - Εθελοντικό το PSI+ για την Ελλάδα....που αποτελεί  ειδική περίπτωση
(upd4)Αυστηρούς κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών μελών της Ευρωζώνης προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας, όπως προκύπτει από τη συνάντηση στο Παρίσι της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Mέρκελ και του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί, λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Οι δύο ηγέτες, μάλιστα, συμφώνησαν ότι πλέον οι αποφάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα όπως ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ όπως έγινε γνωστό θα επιβάλλονται κυρώσεις για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης τα ελλείμματα των οποίων ξεπερνούν το 3%. Οι προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα θα τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής, όπου και θα διευκρινιστεί αν οι αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ θα αφορούν μόνο τα 17 κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ή και τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, στόχος των νέων κανόνων της ΕΕ είναι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών μελών της Ευρωζώνης να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ θα επιβάλλονται κυρώσεις στα κράτη που δεν συμμορφώνονται. Όπως σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, θα υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Πλέον για να ληφθεί μία απόφαση για τις αλλαγές στο Σύμφωνο της ΕΕ θα ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας, τόνισε στη συνέχεια, ενώ γνωστοποίησε ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν ήδη συμφωνήσει για τις αλλαγές στο Σύμφωνο της ΕΕ. " Εάν διαφωνήσουμε θέτουμε το μέλλον της ΕΕ σε κίνδυνο", δήλωσε και πρόσθεσε ότι "στόχος μας είναι να συμφωνήσουν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ στις αλλαγές της Συνθήκης". Παράλλληλα, σημείωσε ότι η συμφωνία για την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2012.
"Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν θα συμβεί αλλού", ανέφερε ο Σαρκοζί, σχολιάζοντας την περίπτωση της χώρας μας.
Σε παρόμοιες δηλώσεις της και η Γερμανίδα Καγκελάριος, ανέφερε ότι χωρίς αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ σημείωσε ότι η περίπτωση της Ελλάδας, με αιχμή το θέμα της επιβολής haircut στα ομόλογα (PSI+), με εθελοντικό χαρακτήρα, αφορά μοναδική περίπτωση.
Η Καγκελάριος επανέλαβε ότι στόχος όλων είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ, ενώ αναφερόμενη στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSM) σημείωσε ότι θα βασιστεί στις μεθόδους που ακολουθεί το ΔΝΤ. Μάλιστα, η Καγκελάριος σημείωσε ότι στο μέλλον η Ευρώπη, εάν χρειαστεί, θα δρα όπως το ΔΝΤ...
Η Καγκελάριος χαμήλωσε τον πήχη για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), προαναγγέλλοντας ότι οι πηγές του ενδεχομένως να είναι μικρότερες τους αναμενομένου.
Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η έκδοση ευρωομολόγου δεν συνιστά τη λύση στην κρίση χρέους.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Mέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί στο Παρίσι, για τον τελικό συντονισμό των προτάσεων του γαλλογερμανικού άξονα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί βρίσκεται η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών, καθώς οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν κοινές προτάσεις για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη.
Το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει στο κατά πόσον θα καταφέρουν να συμφωνήσουν αυτή τη φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες; Οδηγεί η κρισιμότητα της κατάστασης όντως σε συμφωνία και ομοφωνία για τα επόμενα βήματα;
Σε ομιλία του προς τους Γάλλους πολίτες το βράδυ της Πέμπτης, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, θα καταθέσουν προτάσεις «που θα εγγυώνται το μέλλον της Ευρώπης». Όπως είπε «η Ευρώπη θα πρέπει να επανιδρυθεί». Η Γαλλία και η Γερμανία «μετά από τόσες δυσκολίες, αποφάσισαν να ενώσουν τις τύχες τους και να κοιτάξουν το μέλλον από κοινού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε δημοσιονομική ενοποίηση είναι μέσω της αλλαγής των συνθηκών», είπε, από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ προσπάθησε να απαντήσει και στις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση: «Η Κομισιόν και τα δικαστήρια θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο ρόλο, χωρίς όμως να χάσει το γερμανικό κοινοβούλιο τον έλεγχο επί του προϋπολογισμού της χώρας».
Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, θα καταθέσουν προτάσεις «που θα εγγυώνται το μέλλον της Ευρώπης». Όπως είπε «η Ευρώπη θα πρέπει να επανιδρυθεί». Η Γαλλία και η Γερμανία «μετά από τόσες δυσκολίες, αποφάσισαν να ενώσουν τις τύχες τους και να κοιτάξουν το μέλλον από κοινού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.
O Μίχαελ Χούτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, δήλωσε ότι υπάρχει πλέον κοινή συνείδηση για την κρίση αυτή, σε αντίθεση με την κατάσταση που βιώσαμε πριν ενάμιση χρόνο, και αυτό γιατί εν τω μεταξύ έγιναν απολύτως αντιληπτοί οι κίνδυνοι. "Είναι πολύ σημαντικό που Γαλλία και Γερμανία κινούνται από κοινού, ότι συμπορεύονται Κομισιόν και ΕΚΤ. Γιατί κάθε διαφωνία αποπροσανατολίζει τις χρηματαγορές, φέρνει ανασφάλεια και αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης