Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Αναμενόμενη» η απόφαση της Χάγης - Απορρίφθηκε το βασικό αίτημα των Σκοπίων – Η Ελλάδα όμως παραβίασε την ενδιάμεση Συμφωνία

«Αναμενόμενη» η απόφαση της Χάγης - Απορρίφθηκε το βασικό αίτημα των Σκοπίων – Η Ελλάδα όμως παραβίασε την ενδιάμεση Συμφωνία
(upd)Αποδέχτηκε το ένα σκέλος της προσφυγής των Σκοπίων το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, με ψήφους 14 υπέρ και 2 κατά.
Κατά την ανάγνωση της απόφασης που κράτησε περισσότερο από μία ώρα, το δικαστήριο δέχτηκε ότι τα Σκόπια έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν αίτηση ένταξης σε Οργανισμούς που απαιτείται ψηφοφορία.
Όμως, η Ελλάδα κατάφερε να αποδείξει ότι τα Σκόπια παραβιάζουν την παράγραφο 2 του άρθρου 7 της ενδιάμεσης Συμφωνίας και άρα δεν επιδέχεται να χρησιμοποιούν σύμβολα που αντίκειται στις ελληνικές θέσεις.
Πιο αναλυτικά, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, με 14 ψήφους υπέρ και 2 κατά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία ασκώντας βέτο στο αίτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Όπως ανέφερε το Δικαστήριο, η Αθήνα δεν μπορεί να απορρίψει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εφόσον η χώρα χρησιμοποιεί την κατοχυρωμένη και επιτρεπτή συνταγματικά ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Σύμφωνα με τη Χάγη, έχει διαπιστωθεί μόνο μια παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας από τα Σκόπια, το 2004, ενώ δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα το δικαίωμα να ζητά «αντίμετρα» σε βάρος των Σκοπίων.
Η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο, Χισάσι Οβάντα. Όπως είπε «το Δικαστήριο δεν κρίνει σκόπιμο να ζητήσει από την Ελλάδα να απέχει απ' οποιαδήποτε έκφραση αντίρρησης στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στο μέλλον».
Με τον τρόπο αυτό, η Χάγη δικαίωσε το ένα σκέλος της προσφυγής των Σκοπίων, απέρριψε όμως τη δεύτερη και σημαντικότερη αξίωση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Παπαδήμος: Είμαστε έτοιμοι για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια


“Η χώρα μας δηλώνει την ετοιμότητά της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας erga omnes υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.
“Η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων σε πολλές περιπτώσεις” αναφέρει ο κ.Παπαδήμος προσθέτοντας, όμως, ότι “προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας”.
“Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίας εμπι­στοσύνης” τονίζει ο Πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης