Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κούρεμα.....2,7 δισ,. ευρώ στο Πρόγραμα Δημοσίων Επενδύσεων για να μειωθεί το 2011 το έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ

Κούρεμα.....2,7 δισ,. ευρώ στο Πρόγραμα Δημοσίων Επενδύσεων για να μειωθεί  το 2011  το έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ
Στην αγορά στέλνει η κυβέρνηση τον «λογαριασμό» για την μείωση του ελλείμματος, η οποία σε εποχές σαν τις σημερινές καλείται να στερηθεί πολύτιμους πόρους που σε διαφορετική περίπτωση θα την βοηθούσαν να σταθεί στα πόδια της.
Για τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ) ο λόγος, για τα οποία οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος πήραν την απόφαση να τα κάνουν θυσία στον βωμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν μεγάλες περικοπές σε αυτά τα κονδύλια που εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 2,6 – 2,7 δις. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για περικοπές οι οποίες έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την σημερινή εικόνα του προϋπολογισμού και να ωραιοποιήσουν την κατάσταση με το έλλειμμα – που παρά την καταιγίδα των μέτρων αντιστέκεται στην προσαρμογή.
Τα 2,7 δις. ευρώ από το ΠΔΕ θα τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να κλείσει την «μαύρη τρύπα» στα κρατικά ταμεία, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της έχει δημιουργηθεί από την υστέρηση των κρατικών εσόδων.
Τα φορολογικά έσοδα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα πρώτα στοιχεία με τις εισπράξεις των Εφοριών που έχει στην διάθεση του ο Παντελής Οικονόμου.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μεγάλη «βουτιά» των φορολογικών εισπράξεων στο -13,3%, η οποία σε συνδυασμό με την χαλάρωση του τομέα των κρατικών δαπανών εξακοντίζουν το έλλειμμα στο 10,75% του ΑΕΠ.
Πρόθεση όμως της κυβέρνησης που τις τελευταίες μέρες «παίζει» με τους πόρους του ΠΔΕ  είναι να κατέλθει το μέγεθος στα επίπεδα του 9,3% με 9,4%. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι επικεφαλής του κτιρίου επί της οδού Νίκης να σβήσουν τις «φωτιές» που θα ανάψει στην κυβέρνηση ένα τέτοιου μεγέθους δημοσιονομικό έλλειμμα.
Και αυτό σε μια στιγμή που την Δευτέρα φθάνουν στην Αθήνα τα ανώτερα στελέχη της Τρόικας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Θεωρείται βέβαιο ότι οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον θα εγείρουν απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα προκειμένου το έλλειμμα να προσγειωθεί στο 9% - που αποτελεί και τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού.
Έμφαση θα δοθεί στην περιστολή των δαπανών στον χώρο της Υγείας, των κοινωνικών παροχών και των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 υπήρχε εκτίμηση για έλλειμμα 8,5% φέτος.
Η βαθύτερη ύφεση στην οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο 2011 μετέβαλε πολύ γρήγορα αυτόν τον στόχο, ενώ έκανε ακόμη πιο επακτική την ανάγκη μετάγγισης νέων κονδυλίων για να ξεπαγώσει η αγορά.
Μία αγορά η οποία πνέει τα λοίσθια, με τον οικονομικό μαρασμό των επιχειρήσεων να συνεχίζεται τα «λουκέτα» στον κλάδο των μικρομεσαίων να αυξάνονται και η ανεργία να λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις.
Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση στο οικονομικό επιτελείο «απαντούν» με μία νέα καρατόμηση κονδυλίων του ΠΔΕ που αποτελεί και τον μοναδικό πυλώνα της ανάπτυξης από την στιγμή που το ΕΣΠΑ βρίσκεται σε πλήρη «ακινησία».
Είναι η δεύτερη φορά που στο υπουργείο Οικονομικών παίρνουν απόφαση να «πριονίσουν» κι άλλο τις δαπάνες του ΠΔΕ. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε φέτος να ριχθούν στην αγορά πόροι ύψους 7,5 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό «ψαλιδίστηκε» κατά 660 εκατ. ευρώ στα 6,89 δισ. ευρώ ενώ τα κονδύλια που έχουν δοθεί για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011 περιορίζονται σε 3,7 δισ, ευρώ . Την στιγμή που η αγορά «διψά» για περισσότερους πόρους.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι οι πόροι του ΠΔΕ συνιστούν τα τελευταία χρόνια το τέλειο δημοσιονομικό εργαλείο για την εκάστοτε κυβέρνηση όταν γι' αυτή παραστεί ανάγκη για άμεσο «κούρεμα» του μεγέθους του ελλείμματος.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης