Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Draghi: Συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα στήριξης των τραπεζών, με νέα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας έως 3 έτη - Μειώνεται το επιτόκιο ασφάλειας για τα collaterals - Mείωσε κατά 0,25% στο 1% τα επιτόκια η ΕΚΤ

tags :
Draghi: Συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα στήριξης των τραπεζών, με νέα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας έως 3 έτη - Μειώνεται το επιτόκιο ασφάλειας για τα collaterals - Mείωσε κατά  0,25% στο 1% τα επιτόκια η ΕΚΤ
(upd6)Tη συνέχιση των έκτακτων μέτρων στήριξης της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, M. Draghi, προειδοποιώντας για την ένταση της αβεβαιότητας στις αγορές. Ειδικότερα ο τραπεζίτης ανακοίνωσε την εισαγωγή δύο νέων εργαλείων ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών με ωρίμανση 36 μηνών και δυνατότητα πρώιμης εξόφλησης μετά από 1 έτος. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι μειώνεται το επιτόκιο ασφαλείας για τα collaterals που δέχεται η ΕΚΤ. Η μείωση του επιτοκίου ασφαλείας στα collaterals που δίνουν οι τράπεζες θα τεθεί σε ισχύ στις 18/1/2012. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα δέχεται ως collaterals και καλυμμένους τίτλους (ΑΒS) με αξιολόγηση Α.
Ο τραπεζίτης έκανε ειδική αναφορά στις σημαντικές πιέσεις που εγείρονται για την κάλυψη των δανειοδοτικών αναγκών των τραπεζών, αλλά και για την ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.Το πρώτο τρίμηνο του 2012 λήγουν 230 δισ. ευρώ ομόλογα τραπεζών, τόνισε.
Παράλληλα, με κατηγορηματικό τρόπο κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για διάσπαση της Ευρωζώνης.
Ο τραπεζίτης κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία των επιμέρους οικονομιών της Ευρωζώνης και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, μέσω της υλοποίησης των απαραίτητων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. "Οι πιέσεις στην ευρωζώνη αποδίδονται στην έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής και κανόνων σύγκλισης των χωρών", ανέφερε στη συνέχεια.
Ο Draghi ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα από τις κυβερνήσεις, ήτοι να μειώσουν τα ελλείμματα και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, από το 2012 θα ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία. Ειδικότερα, στο 1,5% αναμένεται η ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2011, και όχι στο 1,7% που είχε εκτιμηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον τραπεζίτη, η ευρωζώνη πρέπει να εστιαστεί σε τρεις παραμέτρους: Ανάπτυξη, κανόνες σύγκλισης και μηχανισμοί σταθερότητας.
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, τόνισε ότι τόσο ο EFSF όσο και ο ESM είναι σωστά εξοπλισμένοι και με ευρύ πεδίο εφαρμογής.
Απαντώντας, μεταξύ άλλων, στις φήμες περί παροχής δανείου στο ΔΝΤ μέσω των κεντρικών τραπεζών, σημείωσε χαρακτηριστικά: "Η ΕΚΤ δεν είναι μέλος του ΔΝΤ. Το να χορηγήσουμε δάνεια στο ΔΝΤ για να ενισχύσει τις κυβερνήσεις είναι νομικά περίπλοκο"."Για να μπορέσει η ΕΚΤ να χορηγεί το ΔΝΤ και αυτό με τη σειρά του τις κυβερνήσεις χρειάζεται σημαντικές αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ", συμπλήρωσε.
Για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που εφαρμόζει η ΕΚΤ, ο Draghi υποστήριξε ότι δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας και γνωτοποίησε ότι η ΕΚΤ δεν αφήνει τα ποσά που αγοράζει μέσω κρατικών ομολόγων χωρίς να τα επαναδιοχετεύει στην αγορά.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για τα επιτόκια, γνωστοποίησε ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση, ενώ αποκάλυψε ότι η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για τη διαμόρφωση της ΕΚΤ δεν ήταν ομόφωνη. Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν η μείωση των ευρωεπιτόκιων κάτω από το 1% θεωρείται ταμπού για την ΕΚΤ.

Νωρίτερα το www.bankignews.ge ανέφερε:

Στο 1%, από 1,25% προηγουμένως, μείωσε, όπως αναμενόταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο δανεισμού, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Τώρα η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi, στις 15:30 ώρα Ελλάδος.
Σε δημοσκόπηση την οποία πραγματοποίησε το πρακτορείο Reuters, με συμμετοχή 73 οικονομικών αναλυτών, το 60% θεωρεί βέβαιη τη μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1%, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη παρέμεινε στο 3% το Νοέμβριο.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται, ο Mario Draghi να ξεπεράσει τον προκάτοχο του στην καρέκλα της ΕΚΤ και να μειώσει σταδιακά το επιτόκιο κάτω από το 1%, άτυπο όριο που έφτασε στο επόμενο διάστημα από την κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008.
Ήδη πολλοί δείκτες της οικονομίας της ευρωζώνης καταδεικνύουν ότι η ευρωζώνη είναι στα πρόθυρα ύφεσης. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε πολλές χώρες έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι νέος καθοδικός κύκλος ξεκινά στη Γηραιά Ήπειρο, εκτιμήσεις που εντείνονται δεδομένου και του κλίματος που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με την κρίση χρέους.
Παράλληλα, οι αναλυτές αναμένουν επίσης η ΕΚΤ να προσφέρει ένα νέο ισχυρό εργαλείο προσφοράς ρευστότητας, ώστε να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται υπό ασφυκτικές πιέσεις για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ο Mario Draghi θα επισημάνει ότι οι αγορές αναμένουν λύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ δεν θα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της, με δεδομένο ότι δεν θα έχουν, ακόμη, ξεκαθαριστεί οι προθέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το θέμα. Η ΕΚΤ φρόντισε να μειώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τακτική την οποία προβλέπεται ότι θα άρει εάν τελικώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανιστούν αποφασισμένοι να «παραδώσουν» μέρος της εθνικής κυριαρχίας των χωρών τους στα όργανα της Ε.Ε.
Πάντως, προ ημερών, ο Draghi είχε δηλώσει ότι «οι κίνδυνοι για επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών έχουν αυξηθεί». Η δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται τα κρατικά ομόλογα, της έλλειψης ρευστότητας στις χρηματαγορές και της μειωμένης προσφοράς κατάλληλων εξασφαλίσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, είχε αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης