Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα μέτρα για την περίοδο 2013 -2014 προανήγγειλε ο Παπαδήμος - Στο Σύνταγμα οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες - Εθελοντικό και κατά περίπτωση το PSI - Ανοικτό το θέμα του ευρωομολόγου

Νέα μέτρα για την περίοδο 2013 -2014 προανήγγειλε ο Παπαδήμος - Στο Σύνταγμα οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες - Εθελοντικό και κατά περίπτωση το PSI - Ανοικτό το θέμα του ευρωομολόγου
(upd2)Νέα μέτρα για την περίοδο 2013 -2014 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες. Τα μέτρα αυτά θα καθοριστούν από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ θα έχουν αποφασιστεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο πακέτο παρεμβάσεων στην οικονομία για να καλυφθούν οι αποκκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού.
Ο κ. Παπαδήμος παράλληλα σημείωσε ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα είναι πλήρως διασφαλισμένη, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται να είναι ικανοποιητική.
Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη μέχρι τώρα λειτουργία της, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο που της έχει ανατεθεί.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλο βήμα προς τη σύγκλιση της δημοσιονομικής πολιτικής τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Τα μέτρα για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης είναι ουσιαστικά αλλά υπάρχουν και θέματα που θα εξεταστούν αργότερα, σημείωσε.
Ο κ. Παπαδήμος γνωστοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να υπάρξει ένα νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο, με βασικό κανόνα τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα, ενώ η αξιολόγηση θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αν υπάρχουν παρεκκλίσεις, τότε θα υπάρχει αυτόματη ενεργοποίηση μηχανισμού προσαρμογής. Όσα κράτη υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδια αντιμετώπισης. Όποιος υπερβαίνει το έλλειμμα του 3%, θα υφίσταται κυρώσεις από αυτοματοποιημένο μηχανισμό που θα λειτουργεί με αυξημένη πλειοψηφία.
"Τελικός στόχος είναι να υπάρξει αλλαγή της Συνθήκης", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, όπως επισήμανε, θα αυξηθούν τα κεφαλαια που παρέχονται στο ΔΝΤ έως 200 δισ. ευρώ με τη μορφή διμερών πιστώσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, απαλείφεται η ρύθμιση για υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), απόφαση την οποία χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική.
O πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα ότι δεν έχει απορριφθεί η έκδοση του ευρωομολόγου, αντιθέτως θα εξεταστεί τον Μάρτιο του 2012,  ενώ κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συντελέσουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των πιέσεων στην αγορά ομολόγων της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης