Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Η Ευρώπη είναι μπλεγμένη σε ένα χορό θανάτου με τις τράπεζες της» - «Μόνο όταν τυπώσει η ΕΚΤ ευρώ θα είναι ασφαλείς οι οικονομίες» της ευρωζώνης - «Καταστροφική» για την ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

tags :
«Η Ευρώπη είναι μπλεγμένη σε ένα χορό θανάτου με τις τράπεζες της» - «Μόνο όταν τυπώσει η ΕΚΤ ευρώ θα είναι ασφαλείς οι οικονομίες» της ευρωζώνης - «Καταστροφική» για την ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
(Upd)«H Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι μόλις που μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα, οπότε ας μην αναφερθούμε σε Ιταλία ή Ισπανία», τονίζεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, στο οποίο μάλιστα εκφράζεται η πεποίθηση ότι «μόνο όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τυπώσει ευρώ θα είναι ασφαλείς οι οικονομίες».
Το άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη είναι μπλεγμένη σε ένα χορό θανάτου με τις τράπεζες της», υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ πρέπει να παρέμβει άμεσα.
Μάλιστα ο αρθρογράφος τονίζει ότι αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να βοηθήσουν την Ελλάδα με μια μικρή οικονομία, πώς θα βοηθήσουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία;
«Η κρίση θα συνεχίσει να βαθαίνει όσο η ΕΚΤ δεν αποδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες μπορούν να εξυπηρετήσουν το βάρος των χρεών τους και τις δανειακές τους ανάγκες», τονίζεται.

Καταστροφικές οι συνέπειες από πιθανή κατάρρευση της ευρωζώνης


Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ευρωζώνης και τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης εξετάζουν οικονομικοί κύκλοι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Όπως μεταδίδει το διεθνές δίκτυο, οι αναλυτές δεν κάνουν λόγο για πλήρη κατάρρευσης της ευρωζώνης, αλλά σίγουρα για συρρίκνωση, με τις αδύναμες χώρες να επιβαρύνουν ιδιαίτερα την οικονομική της πορεία.
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, καμία χώρα δε θα βγει χωρίς επιπτώσεις, τουλάχιστον άμεσα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Capital Economics που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε μείωση του ΑΕΠ της κατά 1% το 2012 και 2,5% το 2013.
Ακόμα και μια «ισχυρή» χώρα όπως η Γερμανία θα κατέγραφε απώλεια 6.000 έως 8.000 ευρώ ανά κεφαλή ετησίως, που αντιπροσωπεύει το 1/4 έως και 1/5 της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της.
Μάλιστα, τα παραπάνω νούμερα που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο επιβεβαιώνονται και από σχετική έρευνα που έκανε προ ημερών το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Συνοπτικά, η επιστροφή στη δραχμή, το μάρκο ή άλλο εθνικό νόμισμα θα είχε επιβαρύνσεις για πολλούς, αλλά και κέρδη για άλλους.
Σύμφωνα με τον ειδικό Γενς Νόρντβιγκ της ιαπωνικής Nomura Securities, το γερμανικό νόμισμα πιθανόν να μπορούσε να επιβιώσει απέναντι στο δολάριο, όμως η Ελλάδα θα έχανε το 60% της χρηματικής αξίας, ενώ η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο θα κατέγραφαν απώλειες περίπου στο 1/3 η καθεμία.
Επιπλέον, μια καταστροφή του ευρώ, θα οδηγούσε σε κατάρρευση τα εθνικά τραπεζικά συστήματα, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και την κοινωνική αναταραχή που θα επικρατούσε.
Ωστόσο, η Capital Economics, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν απέκλεισε την πιθανότητα οι προοπτικές των οικονομιών των χωρών στο ενδεχόμενο εξόδου τους από την ευρωζώνη να μπορούσαν να βελτιωθούν από την άσκηση σωστής εθνικής κυβερνητικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης