Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ομάδα κρούσης για τα ληξιπρόθεσμα -"Σαφάρι" για 32 δισ. ευρώ - Στην απόχη της Εφορίας 178.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Ομάδα κρούσης για τα ληξιπρόθεσμα -
(upd) Στέλεχος από τον τραπεζικό τομέα με εμπειρία στην είσπραξη χρεών ηγείται της ομάδας κρούσης  που έχει συσταθεί στο  υπουργείο Οικονομικών  για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπόχρεων που φθάνουν τα 32 δις. ευρώ.

Οι οδηγίες του στελέχους για το πώς θα εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα λένε στην πλατεία Συντάγματος ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς  αφού στο πρώτο τετράμηνο του έτους  τα έσοδα πλησιάζουν στα 400 εκατ. ευρώ . Ο στόχος που έχει τεθεί προσβλέπει σε ετήσια έσοδα  1,2 δις. ευρώ.
Έτσι η …μηχανή αποστολής σημειωμάτων  προς τους υπόχρεους για τη ρύθμιση αυτών των οφειλών έχει πάρει φωτιά.  
Σύμφωνα με την χθεσινή  εγκύκλιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου οι οφειλέτες που θα ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα) χρέη  τους μέχρι τα τέλη Μαΐου τυγχάνουν απαλλαγής μέχρι 80% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Όσοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση, θα υποστούν τα επαχθή αναγκαστικά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών από την 1η Ιουνίου, που φθάνουν μέχρι την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους, ενώ θα προχωρήσουν και σε πλήρη έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης με άνοιγμα ακόμα και τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να πετύχουν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων.
Άλλωστε την δυνατότητα εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμών οφειλών προς το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα την έκδοση ομαδικού κατασχετηρίου, δίνει ο νέος φορολογικός νόμος , σύμφωνα με τον οποίο:
* Παρέχεται  η δυνατότητα επιβολής, σε βάρος περισσοτέρων του ενός οφειλετών του Δημοσίου, του αναγκαστικού μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας του πιστωτικού ιδρύματος με το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο.
*   Τα αποτελέσματα της κατάσχεσης θα επέρχονται με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου είτε στο κεντρικό κατάστημα του πιστωτικού ιδρύματος, είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα αυτού, χωρίς να απαιτούνται οι πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις του νόμου περί ειδικών διατάξεων ανωνύμων εταιριών
*  Η δήλωση του πιστωτικού ιδρύματος θα είναι κοινή για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου.
Επίσης  με το νέο νόμο παρελθόν αποτελεί η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, μετά και τις σχετικές αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων.
Τέλος,  παρέχεται η δυνατότητα αναστολής της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για 5 μήνες, εφόσον ο οφειλέτης επικαλείται και αποδεικνύει πλήρη οικονομική αδυναμία.

Στην απόχη της Εφορίας 178.000 δημόσιοι υπάλληλοι – Απέκρυψαν εισοδήματα 712 εκατ. ευρώ      

Στην «φάκα»  του υπουργείου Οικονομικών έπεσαν 178.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι πέρυσι απέφυγαν να  δηλώσουν ή δήλωσαν λιγότερα  εισοδήματα από αυτά που εισέπραξαν από τις υπηρεσίες τους.  
Το ποσό εισοδήματος που απέκρυψαν από την Εφορία φθάνει τα 712 εκατ. ευρώ.  Τους δημοσίους υπαλλήλους εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων μετά τις διαστευρώσεις που έκανε στις δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών (έντυπο Ε7) και του β΄ αντιτύπου των βεβαιώσεων αποδοχών για υπηρεσίες Δημοσίου.
Τα δεδομένα αυτά διασταυρώθηκαν με τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις που δηλώθηκαν με τη Δήλωση Εισοδήματος Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του οικονομικού έτους 2009.
Η διασταύρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων της ειδικής επιτελικής ομάδας εργασίας, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών (Ν. 3763/2009) για τη μελέτη και δημιουργία σχεδίου εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
Από τη συγκεκριμένη διασταύρωση προέκυψαν τα ακόλουθα:
Σε 150.000 περίπου περιπτώσεις φορολογουμένων διαπιστώθηκε ότι δηλώθηκαν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τις δηλώσεις των εργοδοτών τους. Το συνολικό ύψος των μη δηλωθέντων αποδοχών υπερβαίνει τα 205 εκατομμύρια ευρώ.
28.000 περίπου περιπτώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι ενώ δηλώθηκαν από εργοδότες ως αποδέκτες αμοιβών για μισθωτές υπηρεσίες άνω των 10.000 ευρώ, δεν υπέβαλαν Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων για το αντίστοιχο έτος (2009). Το συνολικό ποσό του εισοδήματος που δεν δηλώθηκε από αυτές τις περιπτώσεις αγγίζει τα 507 εκατομμύρια ευρώ.


Μ. Χ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης