Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γιατί η Ευρώπη "τρόμαξε" τους επενδυτές... για ακόμη μια φορά - Ποια είναι τα δύο "αγκάθια" που δεν άφησαν τις αγορές να πανηγυρίσουν το τέλος της κρίσης χρέους...

Γιατί η Ευρώπη
Λίγα μόλις 24ωρα μετά την πολυαναμενόμενη - αλλά τελικά κατώτερη των περιστάσεων - Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, το "όπλο" των Ευρωπαίων για τη συντονισμένη και οριστική λύση στην κρίση χρέους αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά άσφαιρο και άδειο...
Οι οίκοι αξιολόγησης μίλησαν και οι αγορές αποφάνθηκαν. Οι μεν έκαναν λόγο για "μεζοβέζικες" λύσεις και κατώτερες των προσδοκιών αποφάσεις, ενώ οι δε απλά επιδόθηκαν σε ένα μαζικό sell off αποδεικνύοντας με κάθε τρόπο ότι απλά... δεν πείστηκαν από τη συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου.
Όπως και πολλές άλλες συμφωνίες που προέκυψαν πριν από την τελευταία, επιδοκιμάστηκαν από τις αγορές για μία και μόνο ημέρα. Η ευφορία πολύ γρήγορα - ήδη από τη 2η μέρα - εξανεμίστηκε, δίδοντας για ακόμη μια φορά τη θέση της στην έντονη ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αλλά και στον "πόνο".
Τι είναι όμως εκείνο που στερεί από τις αγορές να πανηγυρίσουν το τέλος της κρίσης; Δύο είναι τα βασικότερα προβλήματα που προκρίνονται, κατά τους αναλυτές:
- Η άρνηση της Βρετανίας να εναρμονιστεί και εντέλει να δεχθεί τις προτάσεις των άλλων Ευρωπαίων ηγετών για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Γιατί; Γιατί χωρίς τη συνεργασία της Βρετανίας, απειλείται από τη βάση της η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η καθυστερημένη αντίδραση από την πλευρά του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi. Ήταν την περασμένη Πέμπτη που ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει επιθετικότερο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Γιατί; Γιατί το ράλι των αγορών της περασμένης Παρασκευής, έμοιαζε ακατανόητο όταν μια μέρα πριν ο Draghi ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μεταβάλλει - και να ισχυροποιήσει - τη στάση της αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
"Έχουμε ήδη προειδοποιήσει ότι η δράση της ΕΚΤ δεν θα αποτρέψει τη διάσπαση της Ευρωζώνης. Αλλά όταν δεν υπάρχει δράση, οι πιθανότητες να συμβεί το μοιραίο αυξάνονται...", σχολιάζει με στόμφο ο John Higgins, οικονομολόγος της Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης