γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών με στόχο να καλύψουν τα χαμηλότερα έκτακτα έσοδα από ομόλογα που εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν το 2010 σε σχέση με το 2009 και τα οποία στήριξαν επί της ουσίας την κερδοφορία.
Διαφαίνεται πάντως ότι η πολιτική υπερκερδών που αποτέλεσε το δόγμα των τραπεζών όλα τα προηγούμενα χρόνια, υποχρεωτικά αναπροσαρμόζεται και οι τράπεζες πλέον προσγειώνουν τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία του 2010 όχι μόνο λόγω χαμηλότερων εκτάκτων εσόδων αλλά και λόγω οικονομίας και νομοθετημάτων της κυβέρνησης.
Πως θα καλύψουν όμως τα λιγότερα έσοδα από ομόλογα το 2010;
Οι τράπεζες ποντάρουν στο ότι το 2010 δεν θα επιβαρύνονται με το κόστος του 10% που είναι η απόδοση που πληρώνουν για τα 4 δις ευρώ που έλαβαν από το δημόσιο.
Το 2009 το κόστος αυτό ανέρχεται στα 230 εκατ ευρώ .
Εκτιμούν ότι από την μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και των προβλέψεων θα αναπληρώσουν κέρδη , θα υπάρξει αύξηση των προμηθειών και μικρή βελτίωση στα Βαλκάνια.
Οι τράπεζες για το 2010 συνέταξαν προϋπολογισμούς λαμβάνοντας υπόψη τις εξής παραδοχές.
1)Η κατάσταση στην οικονομία θα εμφανίσει σημάδια βελτίωσης το 2010
2)Το κόστος χρήματος θα παραμένει στο 1% ή πέριξ του 1% για το 2010.
3)Θα αντλούν φθηνή ρευστότητα για να αγοράζουν ομόλογα ώστε να καταγράφουν υψηλά κέρδη.
4)Θα υπάρξει αύξηση των δανείων από 4,5% το 2009 στο 7% με 8% το 2010.
5)Τα Βαλκάνια θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται.
6)Οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια θα αποκλιμακωθούν
7)Δεν θα άλλαζαν δομικά οι κανόνες λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς από νομοθετήματα της κυβέρνησης.
Αυτοί οι 7 βασικοί λόγοι αποτέλεσαν την βάση για τους τραπεζίτες ώστε να θέσουν στόχους κερδοφορίας για το 2010.
Μάλιστα προέβλεπαν ότι τα κέρδη των τραπεζών θα αυξηθούν το 2010 κατά 25% με 30% σε σχέση με το 2009 δηλαδή από 2,8 δις ευρώ που εκτιμώνται τα κέρδη των 6 μεγαλύτερων τραπεζών στα 3,5 δις ευρώ περίπου.
Πάνω σε αυτή την προσδοκία στηρίχθηκε και όλη η χρηματιστηριακή άνοδος των προηγούμενων μηνών.
Οι ξένοι , οι πάνω από 3300 ξένοι που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές τράπεζες κατέχοντας αξία τραπεζών με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις πάνω από 14 με 15 δις ευρώ αναζήτησαν το νέο χρηματιστηριακό story στην προσδοκία για αύξηση κερδοφορίας το 2010.
Βραχυπρόθεσμα η αγορά φαίνεται ότι θα επηρεασθεί θετικά από τις ανακοινώσεις κερδών 9μήνου από τις τράπεζες ωστόσο οι λόγοι ανησυχίας δεν έχουν εκλείψει.
Το μέλλον θολό και αβέβαιο
Η προσδοκία για αύξηση κερδών 25% με 30% το 2010 άρχισε όμως να μετριάζεται μετά την υποβάθμιση της χώρας από τους διεθνείς ελεγκτικούς οίκους.
Τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία επιδείνωσαν το κλίμα και προφανώς θέματα που σχετίζονται με την ρευστότητα των τραπεζών δημιούργησαν περισσότερες ανησυχίες.
Όμως γιατί το δόγμα των τραπεζών για υπερκέρδη σταδιακά περιορίζεται στις στρατηγικές των διοικήσεων;
Το 2010 οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εμφανίζουν κέρδη και ορισμένες εξ αυτών θα επιτύχουν και καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το 2009.
Όμως έχουν αλλάξει βασικές παράμετροι και προϋποθέσεις που είχαν ληφθεί υπόψη στην σύνταξη των προϋπολογισμών για το 2010.
Συγκεκριμένα οι τράπεζες πόνταραν ότι το 2010 θα επιτύχουν παραπλήσια κέρδη με το 2009 από τα ομόλογα δηλαδή από έκτακτα έσοδα κάτι που δεν θα συμβεί.
Το 2009 οι τράπεζες από ομόλογα θα επιτύχουν κέρδη 1,3 δις ευρώ.
Το γεγονός ότι θα αντλούν ρευστότητα με ίδια μέσα, ότι θα αποπληρώσουν ρευστότητα που έλαβαν από την ΕΚΤ αλλά και παλαιότερων εκδόσεων σημαίνει ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα για κερδοσκοπία θα μετριασθεί καίρια ενώ θα αυξηθεί και το κόστος άντλησης ρευστότητας κατακόρυφα.
Ενδεικτικά τονίζεται ότι με μια καλυμμένη ομολογία ή μια κοινή ομολογιακή έκδοση μια τράπεζα θα πληρώσει περίπου 3%.
Μέσω της ΕΚΤ οι τράπεζες αντλούσαν ρευστότητα με κόστος 1% και αγόραζαν ομόλογα με αποδόσεις 4,5% άρα είχαν καθαρό κέρδος 3,5% τώρα θα έχουν 1,5%.
Ακόμη και αν η αγορά ομόλογων παραμείνει θετική για τις τράπεζες το 2010 μόνο από την αύξηση του κόστους χρήματος οι τράπεζες δεν θα μπορούν να επαναλάβουν τα κέρδη του 2009 από τα ομόλογα.
Σοβαρό πλήγμα για τις τράπεζες αποτελούν τα νομοθετήματα της κυβέρνησης. Εξαιρώντας την έκτακτη εισφορά που αγγίζει τα 200 με 210 εκατ ευρώ τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν τις τράπεζες θα πλήξουν συνολικά τα έσοδα από 200 έως 350 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.
Π Λεωτσάκος
Σχόλια αναγνωστών