Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πυκνά σύννεφα σκιάζουν τις αγορές – Τι συμβαίνει στο ευρώ, πως θα κινηθούν τα χρηματιστήρια; Εξετάζεται παρέμβαση ΕΚΤ-G7

 Πυκνά σύννεφα σκιάζουν τις αγορές – Τι συμβαίνει στο ευρώ, πως θα κινηθούν τα χρηματιστήρια; Εξετάζεται παρέμβαση ΕΚΤ-G7
Πυκνά σύννεφα σκιάζουν την ευρωπαϊκή αγορά..
Τα χρηματιστήρια κατακρημνίζονται, το ευρώ επίσης διολισθαίνει επικίνδυνα τα credit default swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας αυξάνονται και όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή που έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι με το πακέτο των 750 δις ευρώ, με την στήριξη της Ελλάδος τα 110 δις ευρώ και τις παρεμβάσεις για αγορές ομολόγων οι αγορές θα σταθεροποιούνταν.....
Χθες το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,24 δολάρια.
Τα χρηματιστήρια κατακρημνίστηκαν Ισπανία, Πορτογαλία εμφάνισαν τεράστιες απώλειες παρασύροντας πτωτικά και το μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Σε αρνητικό έδαφος με μεγάλες απώλειες και οι αμερικανικές δείκτες.
Πέραν από την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά οι βασικές αιτίες πίσω από αυτό το νέο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί κρύβονται
1)Πρωτίστως η αβεβαιότητα για την Ευρώπη και για το αν καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ύφεσης.
Μετά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί όλοι ανησυχούν ότι τελικά η ευρωζώνη θα περιέλθει σε καθεστώς ύφεσης και θα καθυστερήσει η ανάπτυξη.
Όλοι ανησυχούν ότι τελικά θα αναδυθούν προβλήματα στην ευρωζώνη τα οποία θα αποτρέψουν να γυρίσει σελίδα η παγκόσμια οικονομία.
2)Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο έχει εστιασθεί στο ευρώ δολάριο και όχι τυχαία θεωρούν ότι οι αδυναμίες του ευρώ στηρίζονται στις αδυναμίες των χωρών της ευρωζώνης και ότι η Ελλάδα ήταν η κορυφή του παγόβουνου.
3)Οι διεθνείς επενδυτές γνωρίζουν ότι η συναλλαγματική πολιτική στην Ευρώπη δεν καθορίζεται από την ΕΚΤ αλλά από τις ισχυρές εξαγωγικές δυνάμεις Γερμανία και Γαλλία.
4)Ο παράγοντας διόρθωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί ούτε να αποτιμηθεί. Τα διεθνή χρηματιστήρια χρωστάνε μια διόρθωση η οποία μάλλον έχει καθυστερήσει.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι το ευρώ θα υποχωρήσει προς τα 1,20 δολάρια προσεχώς. Η UBS θεωρεί ότι θα κινηθεί στα 1,15 δολάρια.
Στα ομόλογα η διακύμανση spread και CDS θα είναι ευμετάβλητη πιθανόν μεταξύ 430 και 550 μονάδες βάσης και στα CDS 500-600 μονάδες βάσης.
Για τα χρηματιστήρια το μεν ελληνικό μπορεί να κινηθεί κάτω από τις 1500 μονάδες ενώ σε μια διόρθωση πάνω από 10% ίσως και 20% μπορεί να κινηθούν τα διεθνή χρηματιστήρια.
Όλα αυτά υπό μια βασική αίρεση να μην υπάρξει παρέμβαση στο ευρώ.
Η ΕΚΤ έχει παρέμβει στα ομόλογα και δεν είναι σαφές αν θα παρέμβει στο ευρώ.
Οι G7 πάντως δηλώνουν ότι ακόμη δεν χρειάζεται παρέμβαση στο ευρώ.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης