Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην τελική ευθεία αποκρατικοποιήσεις, ασφαλιστικό Δημοσίου και Ενιαία Αρχή Πληρωμών - Δύο χρόνια παράταση παίρνει η προσαρμογή του ελλείμματος

Στην τελική ευθεία αποκρατικοποιήσεις, ασφαλιστικό Δημοσίου και Ενιαία Αρχή Πληρωμών - Δύο χρόνια παράταση παίρνει η προσαρμογή του ελλείμματος
(upd) Αποκρατικοποιήσεις, ασφαλιστικό Δημοσίου αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, μπαίνουν στην ατζέντα της κυβέρνησης,  μετά την ολοκλήρωση  της πρώτης  φάσης  δανειοδότησης  της   Ελλάδας  από τα  110 δις. ευρώ  του  μηχανισμού  της  Ευρωζώνης  και  του  ΔΝΤ .
Εντωμεταξύ, η Ελλάδα αποδεσμεύτηκε  από την υποχρέωση  αποστολής ( σ.σ. έως τις 15 Μαϊου)  χρονοδιαγράμματος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Κομισιόν.
Κατά τις πληροφορίες,  οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων  (ΣΟΕ) Γιώργο Ζανιά του επισήμαναν ότι η  χώρα μας δεν χρειάζεται να αποστείλει την σχετική έκθεση από την στιγμή, που έχει ήδη υπογραφεί  το Μνημόνιο Συνεννόησης.        
Ωστόσο, άλλες πηγές πληροφόρησης, επισημαίνουν ότι ίσως η Ελλάδα χρειαστεί να υποβάλλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον Ιούνιο στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα μέτρα που η συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα των δανειστών.   
Στο κείμενο του συμπληρωματικού  προϋπολογισμού που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση θα αποσαφηνίζονται οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.      
Επί του παρόντος βασικό μέλημα για την κυβέρνηση είναι να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις της Συμφωνίας.  Όπως:          
*         Το  θέμα   της  σταδιακής  εξίσωσης  του ορίου ηλικίας  συνταξιοδότησης  ανδρών - γυναικών  στο  Δημόσιο. Το νομοσχέδιο  εκτιμάται ότι θα συμπληρώσει την  ασφαλιστική μεταρρύθμιση και θα  εκπληρώσει  την  επιταγή της  σχετικής  απόφασης  του  ευρωπαϊκού δικαστηρίου, για    το  οποίο  έχει καταδικαστεί η  Ελλάδα  . Το νομοσχέδιο αφορά  περίπου 150.000  γυναίκες  μόνιμες  δημοσίους   υπαλλήλους και   θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, την αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2011 για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο έως 12 μήνες το χρόνο, ώστε να εξισωθούν  σταδιακά με εκείνα των αντρών. Από το 2011 θα εφαρμοστεί και η περικοπή των πρόωρων συντάξεων κατά 6% ετησίως ενώ με το νέο τρόπο υπολογισμού που θα ισχύσει από το 2013 για τους νεοεισερχόμενους το ποσοστό αναπλήρωσης θα πέσει στο 65% του μισθού από το 70% που είναι σήμερα.
*         «Φλέγον» θέμα για την κυβέρνηση είναι οι αποκρατικοποιήσεις, που έχουν καθυστερήσει σημαντικά λόγω  της  ανάγκης  ολοκλήρωσης  του χρηματοδοτικού  μηχανισμού   Ευρωζώνης – ΔΝΤ .  Μπορεί ο πήχης των εσόδων να χαμήλωσε στο 1 δις. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ,  όμως στην  πλατεία Συντάγματος αναγνωρίζουν την ανάγκη εξοικονόμησης αυτού του ποσού που θα μειώσει ισόποσα το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος. Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει τρείς μεθόδους αξιοποίησης   της  κρατικής  περιουσίας. Την  πώλησης  μέρους ή του  συνόλου   κρατικών επιχειρήσεων    μέθοδος  η  οποία   εξετάζεται για  το καζίνο της   Πάρνηθας     αλλά  και  εταιριών  οι οποίες  διαχειρίζονται  δίκτυα  όπως  η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ  και της  ΔΕΠΑ . Στις  τρείς  τελευταίες  μάλιστα  εξετάζεται  υπο προϋποθέσεις  και η  εκχώρηση του management   της  επιχείρησης με το  δημόσιο  να  διατηρεί  στην κατοχή του  το  έλεγχο του  δικτύου . Ο δεύτερος  τρόπος   είναι  η  αξιοποίηση  περιουσιακών  στοιχείων όπως είναι  η ακίνητη περιουσία  του   δημοσίου  με  την δημιουργία  ενιαίου φορέα  διαχείρισης  και  στην  συνέχεια   την ένταξη  στο  χρηματιστήριο  της  θυγατρικής  της  που θα έχει την μορφή της  εταιρίας  επενδύσεων σε  ακίνητη  περιουσία . Και  ο τρίτος  τρόπος   εξασφάλισης  εσόδων από αποκρατικοποιήσεις είναι η διαχείριση  δικαιωμάτων  που κατέχει  το  δημόσιο.  Ειδικότερα  σχεδιάζεται  η  αποτίμηση  της  παράτασης  της  αδείας λειτουργίας  των τυχερών  παιγνίων  του   ΟΠΑΠ  αλλά  και  η  ανανέωση των αδειών  των  καζίνων  που  λειτουργούν στην χώρα  ενώ  δεν υπάρχουν  σκέψεις για  περαιτέρω  αποκρατικοποίηση του  ΟΤΕ   της  ΔΕΗ αλλά και  των  τραπεζών  δημοσίου ενδιαφέροντος .
*         Αυτή την εβδομάδα σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα το νομοθετικό πλαίσιο της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει την μηχανογράφηση για το 80% των  φορέων.  Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου  στη Βουλή θα ξεκινήσει  ενδελεχής έλεγχος για το ποιός δικαιούται και ποιός όχι όσα εισπράττει. «Αναμένεται να μπει  μαχαίρι σε επιδόματα, όπως οικογενειακά ή παιδιού, και πρόσθετες παροχές, όπως επιδόματα θέσης ευθύνης, που μπορεί να λαμβάνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς να τα δικαιούνται», σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. 

Δύο χρόνια παράταση παίρνει η προσαρμογή του ελλείμματος    

Για το 2014 μεταθέτει η κυβέρνηση την προσαρμογή του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%, εξαιτίας της βαθιά ύφεσης που θα εισέλθει φέτος η χώρα και θα φτάσει το -4%.            
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014 από τα επίπεδα του 13,6% που σαρφάλωσε πέρυσι , ενώ από την ίδια χρονιά θα αρχίσει να αποκλιμ ακώνεται  και το δημόσιο χρέος ( στο 146% του ΑΕΠ από 149% του ΑΕΠ το 2009).
Φέτος, το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ χαμηλότερο κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009.  Η... διαδρομή  του ελλείμματος έχει ως εξής: Από 13,6% το 2009 στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος. Θα ακολουθήσει μείωση στο 7,6% το 2011, 6,5% το 2012 και 4,8% το 2013 για να  καταλήξει στο 2,8% το 2014.
Το αρχικό σενάριο του Συμφώνου προέβλεπε έλλειμμα μικρότερο του 3%  το 2012 ( 2,8%).      
Το ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής ξεπερνά τα 30 δις. ευρώ.
Σε ότι αφορά στο δημόσιο χρέος (γενικής κυβέρνησης) αυτό θα ψηλώσει φέτος στο 133% του ΑΕΠ για να φτάσει στο 145% του ΑΕΠ το 2011. Το 2012 και το 2013 το κρατικός χρεός θα εκτοξευτεί στο 149% του ΑΕΠ, για να αρχίσει να υποχωρεί στο 146% του ΑΕΠ από το 2014.               
Ωφέλεια στο χρέος θα δώσουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις,  με το οικονομικό επιτελείο να προσβλέπει σε ετήσιες εισπράξεις  1 δις. ευρώ, σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα των δανειστών.

Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης