Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Hedge funds, ελλείμματα και χρέη στο τραπέζι του Ecofin- Αισιόδος ο Στρος- Καν για την Ελλάδα

Hedge funds, ελλείμματα και χρέη στο τραπέζι του Ecofin- Αισιόδος ο Στρος- Καν για την Ελλάδα
(upd) Τη λήψη πρόσθετων σκληρών δημοσιονομικών μέτρων θα ζητήσουν οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης από τις αδύναμες χώρες του Νότου, σήμερα και αύριο στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin. Στα συμβούλια θα παρουσιαστούν από την Ισπανία και την Πορτογαλία τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, για το 2010 και το 2011, στο πρότυπο της Ελλάδας. Μάλιστα, σημαντικό μέρος των διαβουλεύσεων θα αφιερωθεί στο ρόλο των hedge funds στην ένταση της ευρωπαϊκής κρίσης
Υπό το φόβο της γενίκευσης της η ΕΕ θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για τη λειτουργία και χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, ενώ αναμένεται να υιοθετηθεί σχέδιο ελέγχου της δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds).
Σημειώνεται εδώ ότι η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσει και να δεχθεί την οδηγία της ΕΕ που αποσκοπεί στην πιο αυστηρή πλαισίωση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds). Το Λονδίνο ζητούσε αρχικά τη μετάθεση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που προβλέπεται να διεξαχθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, επειδή η κυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών είχε μόλις σχηματιστεί, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.
Από την άλλη μεριά, αισιόδοξος εμφανίζεται ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn, αφού εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα επιτύχει. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αυτά το πρόγραμμα εφαρμόζεται ώστε οι Έλληνες να μην έχουν περεταίρω προβλήματα τις επόμενες δεκαετίες. Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τις καθυστερήσεις έγκρισης του πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ανέφερε ότι το ΔΝΤ κλήθηκε καθώς η ΕΕ δεν έχει τη τεχνογνωσία να επιλύσει τόσο σημαντικά προβλήματα.
Στο Ecofin θα παρουσιαστεί ακόμη το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2011, συνολικού ποσού 142,6 δισ. ευρώ με βασικές προτεραιότητες την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης και την επένδυση στους νέους.

Επιστολή Μέρκελ- Σαρκοζί- Γιούνκερ προς τον Μ. Ομπάμα για το κλείσιμο της αγοράς CDS


Επιστολή απέστειλαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα η γερμανίδα καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να εξεταστεί το ζήτημα του κλεισίματος της  αγοράς των credit default swaps, στην προσεχή σύνοδο του G20.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, χρηματοοικονομικά παράγωγα όπως τα credit default swaps ή CDS, τα οποία αγοράζονται από τους επενδυτές που θέλουν να προστατευτούν από τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών του εκδότη ομολόγου, έχουν γίνει αντικείμενο κερδοσκοπικών παιχνιδιών, επιβαρύνοντας το κόστος δανεισμού σε όλες τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

Ο Στρος Καν στο Euronews

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τη σημερινή κρίση για "να αναμορφώσουν" το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και να ολοκληρώσουν τη νομισματική ενοποίηση, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews."Το ευρώ σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί", ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος Καν, σε συνέντευξη η οποία θα μεταδοθεί απόψε από το τηλεοπτικό δίκτυο. "Εάν θέλουν μία Ευρώπη που θα προχωρήσει, εάν θέλουν μία ζώνη του Ευρώ που θα είναι επιτυχημένη", οι Ευρωπαίοι ηγέτες "θα πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν με την οικοδόμηση του Ευρώ", πρόσθεσε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου."Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι θα επωφεληθούν από αυτή την κρίση για να αναμορφώσουν και να ανανεώσουν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο", ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος Καν.Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι "η σημερινή κρίση είναι μόνο ελληνική κρίση", αλλά πρόσθεσε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα "θα την ξεπεράσει". "Η ανάπτυξη είναι ένα ερώτημα-κλειδί. γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόση δυσκολία για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης; Διότι έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας", υποστήριξε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης