Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τελεσίγραφο για νέα μέτρα στέλνει στην κυβέρνηση η Τρόικα - Zητούν πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ

Τελεσίγραφο για νέα μέτρα στέλνει στην κυβέρνηση η Τρόικα - Zητούν πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ
«Τελεσίγραφο» για νέα μέτρα έστειλε χθες η Τρόικα στην κυβέρνηση κατά την αναχώρηση της από την Αθήνα, την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το PSI+ βρίσκονται στον «αέρα» - άρα και το και το νέο πακέτο στήριξης που είναι συνδεμένο με την ανταλλαγή των ομολόγων.
Εξέλιξη, η οποία κάνει διστακτικούς τους ξένους ως προς την υπογραφή του νέου δανείου. Για την ώρα ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για να κλείσει η «τρύπα» των εσόδων του 2011.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει 30 μέρες προθεσμία για να σκεφτεί το νέο πακέτο των μέτρων το οποίο θα επικυρωθεί τον Ιανουάριο του 2012.
Όταν δηλαδή οι ξένοι θα ξανάρθουν στην Αθήνα για να συζητήσουν τους όρους που θα διέπουν το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.Οι νέες παρεμβάσεις σχετίζονται με τις πιέσεις που ασκεί η Τρόικα για έλλειμα 6,5% το 2012.
Πρόκειται για ένα στόχο που θεωρείται απίθανος να προσεγγιστεί από την στιγμή που η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με αστοχίες τουλάχιστον 2 δις. ευρώ στα έσοδα ( σ.σ η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο εντεκάμηνο φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ).
Εξέλιξη η οποία «στέλνει» το φετινό έλλειμα στο 10% από 9% που εκτιμούσαν στο υπουργείο Οικονομικών.
Για να καλυφθεί η απόσταση των τρισήμισι ποσοστιαίων μονάδων μέχρι το 6,5% που είναι ο στόχος για το έλλειμμα του 2012, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 2 δις. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό πακέτο μέτρων της επόμενης χρονιάς θα ξεπεράσει τα 11,1 δις. ευρώ μαζί με αυτά που προβλέπει ο προυπολογισμός του 2012 ενώ εκκρεμεί μία ακόμη δέσμη μέτρων 13,74 δις. ευρώ που αφορά στην τριετία 2013 -2015.
Αυτό το πακέτο θα έχει οριστικοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2012.

Μ.Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης