Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Οικονομικά τρικ για να ξεφορτωθείς το χρέος σου - Πως η Ελλάδα κατόρθωσε να έχει μια επιτυχημένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων την περασμένη Τρίτη"

Στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου εστιάζουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times. Tίτλος του δημοσιεύματος "Οικονομικά τρικ για να ξεφορτωθείς το χρέος σου".
Στο εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο James Mackintosh, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι κάτι παράξενο συμβαίνει με τις ελληνικές αγορές ομολόγων. "Ακόμη κι αν οι αποδόσεις τους μέσα σε λίγους μήνες έχουν εκτοξευθεί σε εξαιρετικά ανόητα επίπεδα, το ελληνικό δημόσιο κατόρθωσε να δανειστεί με εντυπωσιακό επιτόκιο", σημειώνεται.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην έκδοση εντόκων γραμματίων λήξης Ιουνίου, αντλώντας 3,7 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,95%.
"Δεδομένων των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα, η τελευταία αυτή δημοπρασία δεν απείχε πολύ από το να θεωρηθεί θαύμα", τονίζουν οι FT.
Kαι συνεχίζουν: "Η ικανότητα της Ελλάδας να δανειστεί με τέτοιου επιπέδου αποδόσεις αποτελεί ξεκάθαρη περίπτωση οικονομικής καταστολής. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μια ανανεωμένη εκδοχή παλαιότερης αρχής: Τυπώνεις χρήμα για να πληρώσεις το κυβερνητικό σου χρέος (monetising). Αυτά τα κόλπα είναι πολύ πιθανό να γενικευθούν,την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ταλανίζονται από τα ασφυκτικά επίπεδα δημοσίου χρέους τους".
"Η Ελλάδα είναι σε θέση να εκδίδει έντοκα γραμμάτια με τόσο χαμηλές αποδόσεις διαχειριζόμενη με επιδέξιο τρόπο τις τράπεζες και αγνοώντας τους νομικούς όρους που συνδέονται με την αγορά ομολόγων. H Ελλάδα έχει αποκλείσει τα έντοκα γραμμάτια από το καθεστώς των απωλειών που συζητείται για τα ομόλογα", αναφέρουν επίσης οι FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης