Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε αδιέξοδο με τις αποκρατικοποιήσεις βρίσκεται η κυβέρνηση - Τι ειπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση Ε. Βενιζέλου - Κ. Μητρόπουλου - Πιέσεις της Τρόικας για πωλήσεις "όσο - όσο" των ΔΕΚΟ

Σε αδιέξοδο με τις αποκρατικοποιήσεις βρίσκεται η κυβέρνηση - Τι ειπώθηκε στη  χθεσινή συνάντηση Ε. Βενιζέλου - Κ. Μητρόπουλου - Πιέσεις της Τρόικας για πωλήσεις
Σε αδιέξοδο με τις αποκρατικοποιήσεις βρίσκεται η κυβέρνηση αφού οι παρούσες συνθήκες στην αγορά καθιστούν αδύνατη την πώληση των 28 Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) που ζητά «εδώ και τώρα» η Τρόικα. Με άλλα λόγια ο στόχος για έσοδα 10 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει τεθεί για το 2012 καθίσταται έωλος, αφού τα ποσά που μπορεί να εισπράξει στην καλύτερη περίπτωση το Ταμείο Περιουσίας του Δημοσίου δεν ξεπερνούν τα 4,7 δισ. ευρώ ή το 2,2% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το θέμα βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Κώστα Μητρόπουλο. Στη συνάντηση ο κ. Μητρόπουλος ανέπτυξε τις δυσκολίες εφαρμογής του προγράγραμματος το οποίο κατά τα επιχειρήματα της Τρόικας έχει κυριολεκτικά «βαλτώσει».
Ο επικεφαλής του Ταμείου συνέδεσε αυτές τις δυσκολίες με την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, αφού οι όποιες προσπάθειες για επαφές που έκαναν οι Σύμβουλοι του Δημοσίου δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση από την πλευρά των επενδυτών. Ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για μηδενικό ενδιαφέρον, αφού τα σενάρια περί επιστροφής της χώρας στην δραχμή έχουν τρομοκρατήσει τους επενδυτές.
Διεθνή επιχειρηματικά fund που παλιότερα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά πλειοψηφικών πακέτων μετοχών σε εταιρίες «φιλέτα» του Δημοσίου όπως είναι ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ κλπ. εμφανίζονται διστακτικά σε τέτοιους είδους επενδυτικές πρωτοβουλίες. «Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, ο «πήχης» για τις αποκρατικοποιήσεις του 2012 θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός» φέρεται να είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου στον υπουργό, χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις προσδοκίες της Τρόικας.
Κατά τις πληροφορίες, οι ξένοι διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τις αποκρατικοποιήσεις με το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.Προέτρεψαν μάλιστα την διοίκηση του Ταμείου των Ιδιωτικοπιοήσεων να πουλήσει τις ελληνικές Δημόσιες Επιχειρήσεις στις τιμές που δίνει η αγορά (!). Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει και το σχέδιο «Εύρηκα»...
Τα στελέχη του Ταμείου προσπάθησαν να κάμψουν τα επιχειρήματα της Τρόικας, υποστηρίζοντας ότι η πώληση των ΔΕΚΟ δεν «σκοντάφει» μόνο στο τίμημα αλλά και στην απουσία των επενδυτών.Πάντως, το αρνητικό κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από τα περιορισμένα έσοδα που έχει το Δημόσιο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και την παράταση που παίρνει για το 2020 η είσπραξη των 50 δισ. ευρώ.
Το 2011 θα κλείσει με έσοδα μόλις 1,6 δισ. ευρώ από τον εν λόγω τομέα αντί για εισπράξεις 5 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση. Με την αυγή του 2012 το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει την συμφωνία για την παράταση της σύμβασης διαχείρισης του Αεροδρομίου των Σπάτων αλλά και την πώληση των δικαιωμάτων από τα κρατικά λαχεία.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2012 έχει προγραμματιστεί η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ, της ΛΑΡΚΟ και της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και το 49% που διατηρεί το δημόσιο στο Καζίνο της Πάρνηθας.
Σειρά παίρνουν στο δεύτερο τρίμηνο τα ΕΛΠΕ η ΔΕΠΑ ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ ενώ στο τρίτο έχει προγραμματιστεί η πώληση του 38,8% της Αγροτικής Τράπεζας, των συμβάσεων παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, το 40% των ΕΛΤΑ και το 17% της ΔΕΗ.
Στην εκπνοή του 2012 το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα επιχειρήσει την πώληση των δύο εταιριών Υδάτων με τα αντίστοιχα ποσοστά να είναι 61% για την ΕΥΔΑΠ και 34% για την ΕΥΑΘ. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2012 έχει προγραμματιστεί και η πωληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης