Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εντείνεται το φορο-κυνηγητό για να καλυφθεί η τρύπα των εσόδων - Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ μεγαλοοφειλέτες, ιδιοκτήτες ακινήτων, προμηθευτές του Δημοσίου, κατασκευαστές, τεχνικές εταιρίες

Εντείνεται το φορο-κυνηγητό για να καλυφθεί η τρύπα των εσόδων - Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ μεγαλοοφειλέτες, ιδιοκτήτες ακινήτων, προμηθευτές του Δημοσίου, κατασκευαστές, τεχνικές εταιρίες
«Σαφάρι» ελέγχων σε μεγαλοοφειλέτες, ιδοκτήτες ακινήτων, προμηθευτές του Δημοσίου, κατασκευαστές, τεχνικές εταιρίες ακόμη και σε υπεράκτιες εταιρίες, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να «θρέψει» τα φορολογικά έσοδα. Τον συντονισμό σε αυτούς τους ελέγχους αλλά και σε πολλούς άλλους ακόμη, όπως είναι τα τιμολόγια αμοιβής των Τραπεζών και της εταιρίας ΔΙΑΣ, θα έχει η νέα Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσιών Εσόδων.
Xθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε την απόφαση με τις αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας, υπό την «σκέπη» της οποίας θα βρίσκονται μια σειρά από διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων είναι: η Διεύθυνση Υπηρεσιακού Σχεδιασμού, Ελέγχων, Εισπράξεων, Φορολογικής Συμμόρφωσης, Παρακολούθησης Νομικών Υποθέσεων και Αναγκαστικής Είσπραξης, Αξιόλογησης Δικαστικών Υποθέσεων και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Έργο των «μικρών» διευθύνσεων αλλά και της «μαμάς» είναι ο περιορισμός της παραοικονομίας στην χώρα μας, που σήμερα ανέρχεται σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 30% του ΑΕΠ ή τα 65 δισ. ευρώ.
Αυτόν τον «ανθόκηπο» της φοροδιαφυγής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προσπαθήσει να τον αποψιλώσει με διάφορα επιχερησιακά σχέδια που θα εκπονεί η νεοσύστατη υπηρεσία.
Ταυτόχρονα, θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες για την ανάπτυξη της κατάλληλης φορολογικής συμμόρφωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν ακόμη και την θέσπιση διαφόρων νομοθετικών διατάξεων. Mεταξύ των άλλων δρατσηριοτήτων που θα έχει η υπηρεσίας είναι και ο εντοπισμός οφειλετών με υψηλές οφειλές προς το Δημόσιο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, προμηθευτές μεγάλων εταιρειών και προμηθευτές ή ανάδοχοι έργων του δημόσιου.
Η νεοσύστατη υπηρεσία θα εντοπίζει τους παραπάνω οφειλέτες και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναγκαστική είσπραξη της οφειλής. Σε ειδικές περιπτώσεις θα προχωρά στον συμψηφισμό απαιτήσεων του οφειλέτη από επιχειρήσεις αλλά και από δημόσιους φορείς.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης