Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για εργασιακή εφεδρεία διευθυντών στο Δημόσιο, νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

  Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για εργασιακή εφεδρεία διευθυντών στο Δημόσιο, νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
Νέα Πράξη νομοθετικού περιεχομένου 30 και πλέον σελίδων, με την οποία ρυθμίζονται μία σειρά από «καυτά» ζητήματα της οικονομίας, όπως είναι η εργασιακή εφεδρεία, η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κλπ., πρόκειται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ως προς την εφεδρεία, με την διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση θα απαλλάσσει από το μέτρο τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων. Στο οικονομικό επιτελείο αντιλήφθηκαν με καθυστέρηση ότι η αναγκαστική έξοδος των ανωτέρων στελεχών θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα σε τομείς που έχουν να κάνουν με την δομή και την λειτουργία του κράτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υποχρεώσεις που ήταν συνδεδεμένες με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βρεθούν τον Ιανουάριο στο «μικροσκόπιο» της Τρόικας, κινδύνευαν να μείνουν στην μέση εξαιτίας της υπαγωγής διευθυντών στο μέτρο της εφεδρείας.
Με την νέα Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η κυβέρνηση θα «διασώζει» τους διευθυντές , κάτι που δεν θα γίνει για τους υπόλοιπους 150.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα οδηγούνται νωρίτερα προς την έξοδο και για ένα χρόνο θα παίρνουν το 60% του βασικού τους μισθού.
Στην ίδια Πράξη η κυβέρνηση θα «περάσει» και τη νέα – χαριστική - ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Τα χρέη ανέρχονται σήμερα στα 42 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, θα δίνει τη δυνατότητα στους 900.000 οφειλέτες του δημοσίου, να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις, έναντι 30 δόσεων της υφιστάμενης ρύθμισης. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα είναι ύψους 300 ευρώ.
Την ρύθμιση θα συνοδεύσει διάταξη με την οποία θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος όσοι έχουν χρέη προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ. Σήμερα τα χρέη πάνω από αυτό το όριο αποτελούν πλημμέλημα, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών . Στην πράξη αυτές οι ποινές έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Συνεπώς οι φοροφυγάδες αφήνονται ελεύθεροι.
Στην ίδια Πράξη η κυβέρνηση ενσωματώνει και δύο ρυθμίσεις για τις τράπεζες. Η πρώτη έχει να κάνει με την λογιστική ελάφρυνση των ζημιών που θα εγγράψουν οι τράπεζες από το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων (PSI+). Το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει την δυνατότητα απόσβεσης της ζημίας από το «κούρεμα» σε 10 έτη από 5 που είναι σήμερα. Το θέμα το έχουν κινήσει οι ίδιες οι τράπεζες καταθέτοντας σχετική επιτολή στο υπουργείο Οικονομικών.
Με άλλη διάταξη ρυθμίζεται το θέμα της χρηματοδότησης μιας τράπεζας υγιές «κομμάτι» που έχει αποσχιστεί από τις προβληματικές της δραστηριότητες κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα ποσοστά χρηματοδότησης και ο φορέας Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τον οποίο θα δίνονται τα νέα ποσά. Η Τρόικα έχει ισχυρή άποψη για το ΤΧΣ αφού το χρηματοδοτεί με δικά της λεφτά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης