Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σαμαρά, Καρατζαφέρη συναντά την Παρασκευή ο Παπαδήμος - Εντάσεις και υψηλοί τόνοι στο υπουργικό και στο βάθος νέα πολιτική κρίση, μετά τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων

Σαμαρά, Καρατζαφέρη συναντά την Παρασκευή ο Παπαδήμος - Εντάσεις και υψηλοί τόνοι στο υπουργικό και στο βάθος νέα πολιτική κρίση, μετά τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων
(upd3)Συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, όσο και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη θα έχει αύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, καθώς νέα κρίση απειλεί το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με αφορμή τις έντονες διαφορές που έχουν ανακύψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας, για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Ήδη τα πρώτα αρνητικά μηνύματα έρχονται από τους υψηλούς τόνους που σημειώθηκαν στη διάρκεια, νωρίτερα, της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Το ραντεβού του κ. Ππαδήμου με τον κ. Σαμαρά έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 18:00, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον κ. Καρατζαφέρη στις 20.00.
Εντάσεις και υψηλοί τόνοι στο υπουργικό
Σφοδρή ένταση μεταξύ μελών του υπουργικού συμβουλίου, σημειώθηκε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, στο πλαίσιο της οποίας εγκρίθηκε κατ' αρχήν το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη "Δίκαιη Δίκη και την αντιμετώπιση των φαινομένων αρνησιδικίας".
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Υποδομών, Μ. Βορίδης, έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να έρχονται τέτοια νομοσχέδια όταν είναι γνωστές οι ιδεολογικές διαφορές.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο αυτό καθ' αυτό τάχθηκε κατά της μείωσης των ποινών και της απλοποίησης των διαδικασιών για έκδοση διαζυγίου, διατυπώνοντας ταυτόχρονα και ορισμένες τεχνικές παρατηρήσεις.
Σε άλλη στιγμή της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος φέρεται να είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι "δεν έχουν δίκιο οι κραυγάζοντες". Η αποστροφή αυτή του κ. Βενιζέλου ενόχλησε σφόδρα τον κ. Βορίδη, ο οποίος αντέτεινε ότι "η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αλλά αποτελείται από τρεις εταίρους, των οποίων οι απόψεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, προσθέτοντας ότι "όποιος έχει άλλη άποψη δεν είναι κραυγάζων". Η παρέμβαση του υπουργού Υποδομών πυροδότησε ένα νέο γύρο συζήτησης για τη λειτουργία της κυβέρνησης σε τέτοιες περιπτώσεις.
Αποδίδοντας το κλίμα που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση ελάχιστου κοινού παρανομαστή, ότι πρέπει να γίνεται προσπάθεια για σύνθεση των απόψεων και όπου αυτό δεν καθίσταται δυνατόν την τελική λύση θα δίνει η Βουλή.

Παπαδήμος: Αναγκαία η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος
Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης, όπως επισήμανε κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός, η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης θα συνεχιστεί ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ στόχος είναι μετά την οριστικοποίησή του να κατατεθεί το νομοθέτημα στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου.
Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε "βασική προτεραιότητα" το πολυνομοσχέδιο στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να προωθήσει η κυβέρνηση. Τόνισε επίσης ότι η βελτίωση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου στην κοινωνία, αλλά και για την ορθή και δίκαιη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας.
"Πιστεύω ότι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δικαιοδοτικό σύστημα και ένα εύρυθμο και λειτουργικό δικαστικό πρότυπο θα ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Αν βελτιωθεί το δικαιοδοτικό σύστημα που σήμερα υπάρχει, αυτό θα δώσει ευκαιρίες σε νέους επιχειρηματίες, θα συντελέσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, θα αμβλύνει τις ανισότητες και γενικότερα θα διευκολύνει τη λειτουργία της οικονομίας", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Nωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι προκάλεσε το πάγωμα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων από το Υπουργείο Εργασίας χτες μετά από αντιδράσεις στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς όπως όλα δείχνουν ο στόχος να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου με το PSI από τη μεταβατική κυβέρνηση μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, μάλλον δεν θα επιτευχθεί.
Ήδη η Τρόικα έχει δώσει τα τελεσίγραφα της για τη νέα δόση – μαμουθ, με προϋπόθεση να προχωρήσουν όλες οι καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα όμως στο στρατόπεδο την Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι τηρείται άτεγκτη στάση αναφορικά με το ενδεχόμενο να παραταθεί η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ διαρρέεται από τη Συγγρού ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνημένα υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Μάλιστα, η Συγγρού επικαλούμενη τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια, προτάσσει ουσιαστικά τον μεταβατικό χαρακτήρα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία κατ' αυτήν είναι ειδικού σκοπού και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ είναι επιφυλακτική και σε μια νέα σύσκεψη υπό τον κ. Κ. Παπούλια.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, με θέμα τη διάρκεια της θητείας και τις αρμοδιότητες της. Σε περίπτωση που του δώσουν το πράσινο φως για μικρή παράταση της ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι θα στηριχθεί το έργο του, τότε ο κ. Παπαδήμος δεν αποκλείεται να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό. Σε διαφορετική περίπτωση, το σενάριο της παραίτησης του θα πρέπει να θεωρείται και το πιθανότερο. Η αρχή των διμερών συναντήσεων θα γίνει την Παρασκευή, όταν στις 6:30 το απόγευμα, ο κ. Παπαδήμος θα συναντήσει τον κ. Σαμαρά.
Στην συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά - Παπαδήμου θα συζητηθεί και το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Μπορεί η ΝΔ να πέτυχε μία πολιτική νίκη κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναγκάζοντας τον κ. Κουτρουμάνη να το αποσύρει ωστόσο το θέμα δεν έληξε. Η ΝΔ δια του κ. Σταύρου Δήμα στάθηκε περισσότερο στα διαδικαστικά επισημαίνοντας ότι “δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση των κομμάτων, ειδικά της ΝΔ, που έχει εκφράσει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των συντάξεων καθώς επίσης ότι απουσιάζε η δημοσιοποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα Επικουρικά Ταμεία Ασφάλισης, κάτι που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Η ΝΔ όμως αναγνωρίζει ότι υπάρχει  αναφορά στην 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του αριθμού των ταμείων και σταθεροποίησης των δαπανών σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς, όμως, ποσοτικούς προσδιορισμούς.
Έτσι το θέμα θα επανέλθει στο πλαίσιο του νέου Οικονομικού Προγράμματος που θα γίνει με βάση την 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Πάντως σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται αποφασισμένος να παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη γραμμή να τονίσει πως το κόμμα του δεν θα στηρίξει τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού του 2011.
Επίσης θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση έχει διάρκεια ζωής για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης