Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τον Ιούλιο αξιολογείται η Ελλάδα από ΔΝΤ -ΕΕ, τον Σεπτέμβριο η δεύτερο δόση δανεισμού

  Τον Ιούλιο αξιολογείται η Ελλάδα από ΔΝΤ -ΕΕ,  τον Σεπτέμβριο η δεύτερο δόση δανεισμού
Ο καθοριστικότερος μήνας φαίνεται ότι θα είναι ο Ιούλιος καθώς η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Με βάση την αξιολόγηση η χώρα θα λάβει την επόμενη δόση τον Σεπτέμβριο.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι με τα 20 δις ευρώ που άντλησε το ελληνικό δημόσιο καλύπτει σήμερα τα 8,5 δις ευρώ του 10ετούς ομολόγου που λήγει και πρέπει να πληρωθεί.
Επίσης καλύπτει και λήξεις ομολόγων ύψους 500 εκατ 700 εκατ και 1 δις ευρώ.
Η Ελλάδα για την ώρα έχει καταφέρει να διαθέτει ρευστότητα.
Ωστόσο η μεγάλη πρόκληση είναι ο Ιούλιος εκεί που η Ελλάδα θα αξιολογηθεί επί της ουσίας από τον μηχανισμό αξιόλογης. 
Τον φθινόπωρο αναμένεται να μπει στα ελληνικά ταμεία η δεύτερη δόση του ευρωδανείου ύψους 9 δις. ευρώ, ενώ αλλά τόσο θα είναι το ύψος της χρηματικής βοήθειας που θα λάβει η χώρα μας έως το τέλος του 2010.  
Από αυτά τα 4,5 δις. ευρώ θα καταβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  που μαζί με τα 5,5 δις. ευρώ που κατέθεσε την προηγούμενη  εβδομάδα το συνολικό ποσό του δανείου φέτος από το Ταμείο φθάνει στα 10 δις. ευρώ.
Τα δανεικά κεφάλαια από το  ΔΝΤ θα φτάσουν συνολικά στα 30 δις. ευρώ και κατανέμονται σε:
·          10 δισ. το 2010
·         10,5 -11 δισ. ευρώ το 2011,
·         7 δισ. ευρώ  το 2012
·          2,5 δισ. ευρώ το 2013
Επί του παρόντος , με τα πρώτα δανεικά των 20 δις. ευρώ  που έλαβε το ελληνικό δημόσιο ( ΔΝΤ και ευρωζώνη) εκτός από το ομόλογο  των 8,5 δισ. ευρώ που λήγει σήμερα καλύπτει και τις υπόλοιπες δανειακές ανάγκες  που έχει μέχρι τον Σεπτέμβριο και οι οποίες κυμαίνονται από 500 εκατ. ευρώ έως 1 δις. ευρώ.
Χθες μετά  την ολοκλήρωση των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin ο Γιώργος  Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι  τον Ιούλιο θα υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση προόδου της χώρας, από την οποία θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων ύψους 9 δις. ευρώ.
Επίσης, τον Ιούνιο θα επισκεφθούν την Αθήνα εκπρόσωποι της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενώ  τον ίδιο μήνα οι ελληνικές αρχές θα ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του σχεδίου  δράσης, σχετικά με τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.
Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, συντάσσοντας τις δικές τους εκθέσεις προόδου.
Έπειτα τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Ιουλίου θα κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί, περί το φθινόπωρο.  Ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και τρίτη δόση δανείου, που θα κυμαίνεται στο ίδιο ύψος με την δεύτερη ( 9 δισ. ευρώ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης