Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εισηγμένες: Άνω των 10,5 δισ. ευρώ οι ζημιές το 2011 - Η νέα γενιά εταιρίων του άρθρου 99 βυθίζει την αγορά - Στα 11,7 δισ. ευρώ το ρεκόρ κερδοφορίας το 2007

Εισηγμένες: Άνω των 10,5 δισ. ευρώ οι ζημιές το 2011 - Η νέα γενιά εταιρίων του άρθρου 99 βυθίζει την αγορά - Στα 11,7 δισ. ευρώ το ρεκόρ κερδοφορίας το 2007
Μέσα σε μία 4ετία (2008-2011) χάθηκαν 177 δισ ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αλλά κυρίως εξανεμίστηκαν τα κέρδη-ρεκορ των
11,7 δισ ευρώ του 2007. Οι τελευταίες πληροφορίες του www.bankingnews.gr αναφέρουν ότι για το 2011 που εκπνέει σε 4 ημερολογιακές μέρες οι συνολικές ζημιές των εισηγμένων θα ξεπεράσουν τα 10,5 δισ. ευρώ και θα μιλάμε βέβαια για νέο αρνητικό ρεκόρ ζημιών που παράλληλα θα πλησιάσει και τα κέρδη του 2007.
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για την αγορά είναι ότι η νέα γενια των εισηγμένων που εξαρτώνται από το άρθρο 99 αρχίζει να μεγαλώνει επικίνδυνα, ήδη έχουμε φθάσει τις 17% και αποτελούν σχεδόν το 7% των εισηγμένων σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οπως τονίζει και ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης «τα περιθώρια εξεύρεσης κεφαλαίων δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όσο η κατάσταση στις τράπεζες παραμένει ως έχει, ενώ οι εξοικονομήσεις μέσω αναδιαρθρώσεων και περιορισμού κόστους έχουν εξαντληθεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα χρονικά περιθώρια για να αλλάξει το μείγμα πωλήσεων και να κατευθυνθεί προς το εξωτερικό είτε δεν υπάρχουν είτε δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τους υπάρχοντες πόρους.
Η νέα γενιά των εταιρειών που θα προσφύγουν στο άρθρο 99 είναι προ των πυλών και αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί άμεσα τόσο από τους μετόχους των εταιρειών αυτών όσο και από τους δανειστές τους». Μπορεί το Ελληνικό χρηματιστήριο τυπικά να διαθέτει 265 εισηγμένες , ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, δηλαδή των πολύ ζημιογόνων εταιρειών δεν συμμετέχει πια λόγω παύσης δραστηριότητας, διαγραφής από το Χρηματιστήριο ή μη δημοσίευσης ισολογισμών, τότε η τελική εικόνα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο.
Ο λόγος κερδοφόρων/ζημιογόνων εταιρειών στο Χ. Α. παραμένει  στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας αφού μόλις μία στις τρεις εισηγμένες είναι κερδοφόρα και μόλις μία στις πέντε εταιρείες (συνολικά 57) έχει πάει καλύτερα από πέρυσι. Να σημειωθεί ότι συνολικά 17 εισηγμένες (7% επί των εισηγμένων) αδυνατούν για δ΄ συνεχές τρίμηνο να εκδώσουν τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις όπως διεφάνη στα αποτελέσματα 9μηνου του 2011.
Στην κορυφή των πιο κερδοφόρων συναντούμε αρκετές εξαγωγικές όπως είναι η Coca-Cola, η οποία διοχετεύει μόλις το 10% της παραγωγής της στην Ελλάδα, καθώς και η θυγατρική της Frigoglass με το ποσοστό των εξαγωγών να ξεπερνά το 80%. Επίσης αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάζει ο Ομιλος Μυτιληναίου με τη ΜΕΤΚΑ, η οποία λόγω της εξαγωγικής της δραστηριότητας παρουσιάζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών που ξεπερνά το 1 δισ. Στην πρώτη δεκαπεντάδα συμπεριλαμβάνεται ο Τιτάνας, που εξάγει και έχει παρουσία σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική), η καπνοβιομηχανία Καρέλια και η S&B.
Στις πιο κερδοφόρες βρίσκονται οι δύο εταιρείες επεξεργασίας πετρελαίου (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil) οι οποίες ωφελήθηκαν από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Τα ΚΑΕ εμφάνισαν κέρδη μετά φόρους ύψους 82,4 εκατ. έναντι 78,7 εκατ. για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, ήτοι παρουσίασαν αύξηση 4,6%. Η άνοδος της κερδοφορίας οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων των τουριστών, ενώ στην εταιρεία αυξήθηκε το ποσοστό του κινεζικού Ομίλου Fosun International.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης