Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα συνεδρίαση πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στις 4/1 – Προς εσωκομματικές εκλογές σε τέσσερις μήνες – Ασφυκτικές πιέσεις στελεχών προς τον Παπανδρέου να δρομολογήσει τη διαδοχή του

Νέα συνεδρίαση πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στις 4/1 – Προς εσωκομματικές εκλογές σε τέσσερις μήνες – Ασφυκτικές πιέσεις στελεχών προς τον Παπανδρέου να δρομολογήσει τη διαδοχή του
Νέο ραντεβού για τις 4 Ιανουαρίου έδωσε το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέληξε σήμερα τα ξημερώματα στο σχεδιασμό να διενεργήσει εσωκομματικές εκλογές μετά από τέσσερις μήνες.
Τα στελέχη του κόμματος ζήτησαν για ακόμη μία φορά από τον Γ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να ανοίξει το δρόμο για τη διαδοχή του, καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τα ποσοστά αποδοχής του πρώην πρωθυπουργού σε ιστορικά χαμηλά. Μάλιστα, σ’ αυτές τις παραινέσεις πρωτοστάτησαν οι Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης και η Αννα Διαμαντοπούλου.
Από τη μεριά του, ο Γ. Παπανδρέου περιορίστηκε σε μία ανασκόπηση της προηγούμενης διετίας ενώ τόνισε ότι ο ίδιος θέλει να βοηθήσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, διότι παραμένει πυλώνας σταθερότητας, δύναμη αλλαγής, εγγύηση προοπτικής και ο διαμορφωτής της αισιοδοξίας και της ελπίδας της χώρας και του λαού μας.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η γρήγορη προσφυγή στις κάλπες «θα ήταν βλαπτική και αδιέξοδη» και ότι «η φιλολογία περί άμεσων εκλογών αποδομεί την κυβέρνηση». Και πρόσθεσε ότι πριν τις εκλογές η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το βασικό της έργο που απορρέει από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, που σημαίνει εφαρμογή του PSI, αναδιάρθρωση των Τραπεζών, επανακεφαλαιοποίησή τους και τη διαπραγμάτευση και ψήφιση του νέου προγράμματος.
Ανέφερε ότι η σημερινή κοινοβουλευτική σύνθεση έχει εντολή τετραετίας και όχι διετίας και ότι το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή σύνθεση της Βουλής παραμένει πλειοψηφία, χωρίς, πάντως, να επιμείνει στο θέμα αυτό. Αντίθετα τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του, δήλωσε με βεβαιότητα ότι ο πολιτικός ορίζοντας της Κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί και ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου.
Τονίζοντας ότι η συμφωνία για το PSI μπορεί πράγματι να επιτευχθεί, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το μέλλον της χώρας δεν θα κριθεί μετά τις εκλογές του Απριλίου αλλά τώρα, και πιο συγκεκριμένα από τις 16 Ιανουαρίου και για τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, καθώς όπως τόνισε «δεν υπάρχει δήθεν επαναδιαπραγμάτευση μετά τις εκλογές, αφού θα έχει ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση».
Ο υπουργός Μεταφορών κ. Δ. Ρέππας από την πλευρά του, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει δημοσίως να περιγράψει μα σαφήνεια και αναλυτικά, τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα της επόμενης περιόδου και να ζητήσει τη δέσμευση των κομμάτων για την υλοποίησή του. Αν δεν υπάρξει τέτοια συμφωνία και των τριών κομμάτων, κατά τον κ. Ρέππα, δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση και συνεπώς η προσφυγή στις κάλπες θα είναι αναπόδραστη εξέλιξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠαΣοΚ.
Η Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να ανοίξουν οι διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό, με τρόπο που η διαδικασία θα οδηγεί «σε μία διακήρυξη για τη διάσωση της χώρας με βάση το πολιτικό πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και φυσικά τη νέα ηγεσία που θα υλοποιήσει τα παραπάνω».
Ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Λοβέρδος είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές και μακροχρόνιες εσωκομματικές διαδικασίες. Τόνισε όμως, ότι το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να προχωρήσει προς τις βουλευτικές εκλογές χωρίς να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους και να επιλέξουν τον νέο Πρόεδρο του ΠαΣοΚ.
Εν όψει αυτών, ο κ. Λοβέδρος πρότεινε ως χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών τον Φεβρουάριο «ή όποτε άλλοτε κριθεί σκοπιμότερο» και την διενέργεια της τριήμερης εσωκομματικής διαδικασίας με λιτές και αδάπανες διαδικασίες για ανάδειξη Προέδρου, προ των βουλευτικών εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης