Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 5-8 τρισ. κ.π. τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ - Απογοήτευση στο κυπριακό χρηματιστήριο που περίμενε το διπλάσιο

Στα 5-8 τρισ. κ.π. τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ - Απογοήτευση στο κυπριακό χρηματιστήριο που περίμενε το διπλάσιο
(upd2)Με σύνεση και αποφασιστικότητα θα αξιοποιηθεί το κοίτασμα φυσικού αερίου με μέσο όρο τα 5-8 τρις κυβικά πόδια, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, κατά τις δηλώσεις του για την πορεία των ερευνών στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ.
Η Κύπρος εισέρχεται στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, με σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές δυνατότητες, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στις σχέσεις με την Τουρκία, καλώντας την να εγκαταλείψει τυχοδιωκτικές ενέργειες.
«Μετά από μια περίοδο αναμονής βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων της Noble Energy», είπε σήμερα ο πρόεδρος.
Η Noble Energy ανακοίνωσε ότι εντόπισε φυσικό αέριο φυσικού πάχους 310 περίπου ποδών, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τα αρχικά δεδομένα δεικνύουν όγκος μεταξύ 5-8 τρισεκατομμυρίων ποδών με μέσο όρο 7 τρις. κ.π., είπε ο πρόεδρος.
Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια.
Σημειώνεται ότι με βάση την ακόλουθη διαδικασία θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μία γεώτρηση τελικής αξιολόγησης πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.
Οι έρευνες της Noble στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ ξεκίνησαν πριν τρεις μήνες και στις 15 Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί ότι τα κοιτάσματα κυμαίνονται μεταξύ 3 και 9 τ.κ.π.
Την ίδια ώρα, στο άκουσμα της είδησης ότι τα κοιτάσματα όχι μόνο δεν ξεπερνούν τα 10 τ.κ.π. αλλά περιορίζονται κατά μέσο όρο στα 7 τ.κ.π. το κυπριακό χρηματιστήριο περιόρισε αισθητά τα κέρδη του, με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν σε ελάχιστο χρόνο γύρω στα 100 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση τους.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Στο +32% το κυπριακό χρηματιστήριο σε 7 συνεδριάσεις στον απόηχο των ενδείξεων για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων – Αναμένονται δηλώσεις Χριστόφια

Στις 3 το μεσημέρι θα κάνει δηλώσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, όπου και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πρώτες ενδείξεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εντόπισε στις τρίμηνες της έρευνες στο οικόπεδο «12» της κυπριακής ΑΟΖ η αμερικανική εταιρεία Noble Energy.
Εν αναμονή αυτών των αποτελεσμάτων το κυπριακό χρηματιστήριο καταγράφει νέα μεγάλη άνοδο, καθώς οι προσδοκίες για ενίσχυση των δημοσιονομικών μεγεθών μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ο γενικός δείκτης του ΧΑΚ κινείται αυτή την ώρα στις 303,40 μονάδες με άνοδο 5,93% ενώ είναι η έβδομη συνεχής άνοδος για το κυπριακό χρηματιστήριο που κερδίζει συνολικά 32%.
Πριν λίγες μέρες η Noble ανακοίνωσε ότι οι νέες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στο διπλανό Leviathan, που ανήκει στο Ισραήλ, κυμαίνονται μεταξύ 14 και 20 τρισεκατομμύρια τετραγωνικά πόδια – αρκετά πιο πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης