Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αναθεώρηση του ΑΕΠ σε ποσοστό 14% εξετάζει η ΕΣΥΕ

Αναθεώρηση του ΑΕΠ σε ποσοστό 14% εξετάζει η ΕΣΥΕ
Νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ που θα υποβληθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ετοιμάζει  η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. ..
Η Ελλάδα εξετάζει να υποβάλλει στην Κομισιόν αίτημα αναθεώρησης του ΑΕΠ σε ποσοστό 14% με τα αρμόδια στελέχη να εκτιμούν ότι πρόκειται για μία λογική αύξηση του εθνικού πλούτου που φαίνεται να υποστηρίζεται από τους υφιστάμενους παραγωγικούς κλάδους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΕΣΥΕ σχεδιάζει η νέα αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών πουν θα έχει ως έτος βάσης το 2005 να γίνει σε στενή συνεργασία με την ΕΕ, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, όταν η Ελλάδα (το 2006) πρότεινε αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25,7% και η Κομισιόν ενέκρινε αναθεώρηση κατά 9,6%.
Όπως επισημαίνουν στο bankingnews.gr  αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «η κυβέρνηση θα έμενε ικανοποιημένη και με μικρότερο ύψος αναθεώρησης  του ΑΕΠ,  ακόμη και αν  αυτή δεν ξεπερνούσε το 10%, πλην  όμως θα αδικούσε τον παραγόμενο τζίρο και τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».
Άλλωστε  η προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής για την οποία πιέζει το υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της τεράστιας παραοικονομίας στην Ελλάδα, το οποίο πρέπει να ενσωματωθεί πλέον στο ελληνικό ΑΕΠ.  
Η  νέα αναθεώρηση για την οποία η κυβέρνηση θα αποστείλει αίτημα στις Βρυξέλλες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ( σ.σ. η απάντηση από την Κομισιόν  αναμένεται  έως τον Ιανουάριο του 2011) θα βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Εάν για παράδειγμα η νέα αναθεώρηση οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 10%, και δεν υπάρξουν έκτακτες επιβαρύνσεις για αναδρομικές πληρωμές στην ΕΕ, τότε το φετινό έλλειμμα θα «υποχωρούσε» στο 7,3% του ΑΕΠ, αντί του 8,1% που προβλέπεται, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα «αποκλιμακωνόταν» περίπου στο 121% του ΑΕΠ, αντί του 133,3%. Το νέο ΑΕΠ του 2010 θα διαμορφώνονταν περίπου σε 255 δισ. ευρώ.
Από τη νέα αναθεώρηση θα προκύψουν αναδρομικές εισφορές που θα κληθεί  να πληρώσει  η Ελλάδα  ως «πλουσιότερη χώρα» στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης