Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην... σέντρα οι Υπουργοί για απιστίες στο ΠΣΑ - Τι προβλέπει το σ/ν του ΥΠΟΙΚ - Αρχές Ιουνίου το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Στην... σέντρα οι Υπουργοί για απιστίες στο ΠΣΑ - Τι προβλέπει το σ/ν του ΥΠΟΙΚ - Αρχές Ιουνίου το ΔΝΤ στην Ελλάδα
«Κόκκινη κάρτα» σε Υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους που θα εξοκείλουν τον προϋπολογισμό και θα συμβάλουν στην διόγκωση των κρατικών ελλειμμάτων, θα βγάζει  σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο θα γίνει με τη συνεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κλιμάκιο του οποίου καταφθάνει αρχές  Ιουνίου στην Αθήνα για το πρώτο «τσεκ – απ» του προϋπολογισμού...  
Πρόκειται για το ίδιο κλιμάκιο του Ταμείου που είχε έρθει πριν από ένα μήνα στην χώρα μας για να μελετήσει τις αρρυθμίες που παρουσιάζει ο μηχανισμός συλλογής των φόρων και περιορισμού των κρατικών δαπανών.
Ακολούθησε η υποβολή έκθεσης στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού να εφιστούν την προσοχή του υπουργού στην  θολή  εικόνα που επικρατεί στον προϋπολογισμό για «το τι εισπράττει και τι πληρώνει το κράτος».
Ο τεχνικός έλεγχος από το κλιμάκιο του ΔΝΤ έδειξε ακόμη  πως «το σύστημα ελέγχου των δαπανών είναι ατελέσφορο και χαρακτηρίζεται από νομιμοφάνεια και όχι από ουσία».
Τεράστιες ελλείψεις διαπιστώθηκαν επίσης στο σύστημα συγκέντρωσης των φόρων και ιδίως του ΦΠΑ όσο και των εισφορών στα ασφαλιστικά  Ταμεία. Επισημάνθηκε δε η έλλειψη  συντονισμένης πολιτικής και συστηματικής εργασίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  αναχώρησαν για την Ουάσιγκτον με την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες για την τεχνική εναρμόνιση αυτών των πρακτικών  με τις αντίστοιχα συστήματα του εξωτερικού.
Σαράντα ημέρες  μετά οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έρχονται και πάλι να πιάσουν δουλειά στην Αθήνα και να καταγράψουν τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί.        
Κατά τις πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου έρχονται για τρεις λόγους στην χώρα μας.  Συγκεκριμένα:

* Ο πρώτος είναι για να υποδείξουν στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου την «φόρμα» με την οποία αρέσκονται να λαμβάνουν τα στοιχεία για την πρόοδο που σημειώνουν τα δημοσιονομικά μεγέθη (φορολογικά έσοδα, δαπάνες, χρέος,  επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων κλπ.) και την συμβολή που έχουν σε αυτά τα μέτρα λιτότητας (αύξηση ΦΠΑ αλλά και των ειδικών φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κλπ.). Επί της ευκαιρίας, θα πάρουν μία πρώτη «γεύση» της εικόνας του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους.           

* Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης στην Ελλάδα έχει να κάνει με την παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των νοσοκομείων,  των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων κρατικών φορέων και οργανισμών.    

* Ο τρίτος είναι να περάσουν σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές κομβικές διατάξεις στο νομοσχέδιο για τη μηνιαία δημοσίευση των στοιχείων του προϋπολογισμού. Μία από αυτές είναι και η ευθύνη που θα έχουν: Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Διευθυντές Υπουργείων, Πρόεδροι Ασφαλιστικών ταμείων, Διοικητές ΔΕΚΟ, για την τήρηση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών στόχων ανάλογα με την κρατική θέση ευθύνης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμη νόμο περί ευθύνης των κρατικών αξιωματούχων, οι διατάξεις του οποίου θα βγάζουν στη...σέντρα τα κρατικά στελέχη που διαπράττουν «οικονομικό αδίκημα» σε βάρος του Δημοσίου.              
Το διάστημα που μεσολάβησε η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης του προϋπολογισμού, το οποίο περιελάμβανε συναντήσεις με όλα τα υπουργεία.

Η αρχή έγινε με τα  υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας , Υποδομών και Μεταφορών στις 17 Μαίου. Την σκυτάλη πήραν μία μέρα μετά τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Στις 19 Μαίου ακολούθησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ 20 και 21 Μαίου ο γενικός γραμματέας του Γενικού Λογιστηρίου Ηλίας Πεντάζος συνέχισε το πρόγραμμα των συναντήσεων με το Δικαιοσύνης,  Εξωτερικών και τα υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα συναντήσεων επιτροπών του προϋπολογισμού ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα με τα υπουργεία Υγείας  και  Εσωτερικών στις 25 Μαίου  και Παιδείας μαζί με την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης  στις 26 Μαίου .
Η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής ορίστηκε  με το Υπουργείο Οικονομικών την προσεχή Πέμπτη 27 Μαίου, μόλις τέσσερις  ημέρες πριν την άφιξη του κλιμακίου του ΔΝΤ.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω κλιμάκιο είναι διαφορετικό  αυτό της  Τρόικας  των δανειστών ( Ε.Ε., ΕκΤ, ΔΝΤ) που θα ακολουθήσει έως το τέλος Ιουνίου.
Αποστολή του τελευταίου κλιμακίου είναι να διενεργήσει την  πρώτη αξιολόγηση  προόδου της χώρας. Τεστ από το οποίο θα ανάψει το «πράσινο φως»  προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, συντάσσοντας τις δικές τους εκθέσεις προόδου.
Έπειτα τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Ιουλίου θα κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί, περί το φθινόπωρο, η δεύτερη δόση των δανείων, ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ.
Ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και τρίτη δόση δανείου, ύψους άλλων 9 δισ. ευρώ.
Επί του παρόντος , με τα πρώτα δανεικά κεφάλαια των 20 δις. ευρώ  το ελληνικό δημόσιο εκτός από το ομόλογο  των 8,5 δισ. ευρώ που έληγε στις 19 Μαΐου καλύπτει και τις υπόλοιπες δανειακές ανάγκες  που έχει μέχρι τον Σεπτέμβριο και οι οποίες κυμαίνονται από 500 εκατ. ευρώ έως 1 δις. ευρώ.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης