Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Βενιζέλος: Σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για το PSI - Επείγουσα ανάγκη οι διαρθρωτικές αλλαγές - Έκκληση στον αραβικό κόσμο να επενδύσει στην Ελλάδα

Βενιζέλος: Σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για το PSI - Επείγουσα ανάγκη οι διαρθρωτικές αλλαγές - Έκκληση στον αραβικό κόσμο να επενδύσει στην Ελλάδα
Έκκληση προς τον αραβικό κόσμο να εμπιστευθεί και να πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Ελλάδα, απηύθυνε στη διάρκεια της ομιλίας του στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
Αναφερόμενος, στη διάρκεια της ομιλίας του, στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI) ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και βρίσκονται πλέον σε πολύ καλό στάδιο. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το PSI θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, ενώ γνωστοποίησε ότι πιθανότατα το πρωί της Πέμπτης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του IIF, Ch. Dallara.
"Οι συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα για το σχήμα του PSI είναι προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο. Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη συνάντηση, ίσως αύριο το πρωί, με τον Charles Dallara από το IIF. Θέλω να ελπίζω ότι με τη στήριξη των θεσμικών μας εταίρων το σχήμα αυτό θα ολοκληρωθεί και θα επιβεβαιώνει τις βασικές παραμέτρους και τον θεμελιώδη στόχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρέος που θα έχει μειωθεί κατά περίπου 100 δις ευρώ, ή περίπου 47 ποσοστιαίες μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ και θα είναι απολύτως βιώσιμο μέχρι το 2020", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
"Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα με τους θεσμικούς μας εταίρους για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ύψους 130 δις ευρώ. Συνολικά το πρόγραμμα στήριξης από τους θεσμικούς μας εταίρους έχει ύψος 240 δις ευρώ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο, πιο σημαντικό πρόγραμμα στήριξης στον κόσμο", πρόσθεσε στη συνέχεια.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένα σημείο αναφοράς για την Ελλάδα στην περιοχή του Κόλπου "μια χώρα με την οποία έχουμε στενούς και ειλικρινείς δεσμούς όχι απλώς φιλίας, αλλά στρατηγικής συνεργασίας".
"Στην προσπάθειά αυτή που περνάει μέσα από πολύ σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού, χρειαζόμαστε και διεθνείς συμμάχους. Είναι αναμφίβολο ότι τους συμμάχους αυτούς τους έχουμε βρει στο πρόσωπο των εταίρων μας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά δε φτάνουν μόνο αυτοί. Πρέπει να έρθουν δίπλα μας. Και εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα  τους. Και αυτοί μας οι φίλοι βρίσκονται στον αραβικό κόσμο. Αυτό είναι το  μήνυμα που στέλνει η ελληνική Κυβέρνηση, ένα μήνυμα που στέλνει το ελληνικό έθνος. Ένα μήνυμα καθαρό, απλό και ειλικρινές. Είμαι βέβαιος ότι οι Άραβες φίλοι, που ξέρουν να εκτιμούν την ειλικρίνεια των προθέσεων, των τοποθετήσεων και των προτάσεων, θ’ ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα", ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος.
"Το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών είναι ζωτικής σημασίας και επείγουσας ανάγκης για την χώρα", πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Και συμπλήρωσε: "Παρόλα τα προβλήματα και παρά και την ανασφάλεια η οποία υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Eυρωζώνη, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια από τις 30 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, σε απόλυτους αριθμούς, μια χώρα με πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του Ευρώ και που είναι οριστικά και αμετάκλητα αποφασισμένη να παραμείνει πιστή στην ευρωπαϊκή της προοπτική και την ευρωπαϊκή της ιδιότητα. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Δυστυχώς η Ευρωζώνη ενώ διαθέτει το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου και είναι η ισχυρότερη οικονομική περιοχή του κόσμου, δεν διαθέτει το θεσμικό πλαίσιο που της επιτρέπει να λαμβάνει έγκαιρες, οριστικές και πειστικές αποφάσεις. Η Ευρώπη, ούτε μόνη της ούτε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, κατάφερε να διαμορφώσει τους αναγκαίους θεσμούς παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. Στην πραγματικότητα εξελίσσεται πλέον ένας ασύμμετρος πόλεμος ανάμεσα στα κράτη, τους διεθνείς οργανισμούς, τις οργανωμένες θεσμικές οντότητες της αγοράς από την μια μεριά και τις κερδοσκοπικές εκφάνσεις της αγοράς από την άλλη μεριά. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και πιο συγκεκριμένα η Ευρωζώνη, αναγκάζεται να επανέρχεται στα ίδια θέματα, να επιβεβαιώνει, να συμπληρώνει, να εξειδικεύει αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, αλλά τελικώς αξιολογούνται μέσα από την αντίδραση των αγορών".
"Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα υποδειγματικό κράτος δικαίου, θέλουμε να λειτουργούν οι θεσμοί απονομής δικαιοσύνης, οι θεσμοί διαμεσολάβησης και διαιτησίας οι οποίες παρέχουν την αναγκαία ασφάλεια στην επιχειρηματική κοινότητα και τους επενδυτές –Έλληνες και ξένους. Θέλουμε να καταλήξουμε τις επόμενες εβδομάδες σε ένα νέο φορολογικό σύστημα, απλό, δίκαιο, σταθερό, εύληπτο, ανταγωνιστικό που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης, αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Γνωρίζουμε ότι αυτά είναι τα δύο μεγάλα ζητούμενα για κάθε επένδυση, μαζί με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης που είναι για εμάς πάντα ένα πρόβλημα, αλλά γίνονται σημαντικά βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα, ακόμη πιο αποφασιστικά", πρόσθεσε.
"Η περίοδος που διανύουμε είναι γεμάτη προκλήσεις, είναι για εμάς μια περίοδος καθοριστική από την οποία εξαρτάται το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, είναι μια περίοδος κατά την οποία καλούμαστε να αποδείξουμε ότι το ελληνικό Έθνος διατηρεί τις ιστορικές του ικανότητες και αρετές και μπορεί να διαχειριστεί τους κινδύνους και να τους μετατρέπει σε ευκαιρία. Για μας, η παραδοσιακή, η στενή σχέση της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο είναι μια σταθερή παράμετρος της εξωτερικής και αναπτυξιακής μας πολιτικής και αυτό δεν είναι ένα ρητορικό σχήμα. Πιστεύω ότι αυτό λειτουργεί ως ένα πάρα πολύ ελκυστικό πεδίο διμερούς οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας για τις δύο χώρες μας", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης