Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμβούλους χρηματιστές για την πώληση των εισηγμένων ΔΕΚΟ προσλαμβάνει η κυβέρνηση - Η πώληση θα γίνεται σε τρέχουσες τιμές με ή χωρίς άνοιγμα βιβλίου προσφορών

Συμβούλους χρηματιστές για την πώληση των εισηγμένων ΔΕΚΟ προσλαμβάνει η κυβέρνηση - Η πώληση θα γίνεται σε τρέχουσες τιμές με ή χωρίς άνοιγμα βιβλίου προσφορών
Το «πράσινο φως» για το ξεπούλημα εισηγμένων εταιριών του Δημοσίου σε τρέχουσες τιμές χωρίς οι σχετικές μεταβιβάσεις να υπόκεινται στον έλεγχο, ως προς τη νομιμότητά τους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «ανάβει» διάταξη του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης.Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει ότι «για την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών που ανήκουν στο Δημόσιο, το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) μπορεί να αναθέτει σε χρηματιστηριακές εταιρείες την εξεύρεση αγοραστή.
Οι χρηματιστηριακές εταιρείες είτε θα εγγυώνται τη συνολική αναμενόμενη πρόσοδο είτε δεν θα την εγγυώνται, αλλά θα προσφέρουν τις προς πώληση μετοχές στις τρέχουσες τιμές με ή χωρίς άνοιγμα βιβλίου προσφορών».
Το πολυνομοσχέδιο αναθέτει την είσπραξη όλων των χρεών του Δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρίες ενώ επαναφέρει την αυτοτελή φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 25%. Με την αλλαγή αυτή αδικούνται οι μερισματούχοι που έχουν εισόδημα κάτω των 26.000 ευρώ, αφού θα κληθούν να καταβάλλουν τον ίδιο φόρο με εκείνους τους μερισματούχους που έχουν υψηλό εισόδημα.
Κεντρική θέση στο νομοσχέδιο έχει η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 42 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα κρατικά έσοδα πετάει στους οφειλέτες το «τυράκι»της διαγραφής των προστίμων. Με το πολυνομοσχέδιο καθιερώνονται εκπτώσεις έως 100% σε αυτά τα πρόστιμα.Οι δόσεις φτάνουν τις 60 και η απαλλαγή προσδιορίζεται στο 100%, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει μέχρι 29 Φεβρουαρίου. Η ρύθμιση έχει ως εξής:
* Απαλλαγή 100% στις προσαυξήσεις, με εφάπαξ καταβολή
* Απαλλαγή 90% για 2-12 δόσεις
* Απαλλαγή 75% για 13-24 δόσεις
* Απαλλαγή 60% για 25-36 δόσεις
* Απαλλαγή 45% για 37 – 48 δόσεις
* Απαλλαγή 25% για 49 – 60 δόσεις.
Με διάταξη που ενσωματανώνεται στο πολυνομοσχέδιο καθιερώνονται διευκολύνσεις πληρωμής για όσους θέλουν να πουλήσουν ένα ακίνητο ενώ είναι ταυτόχρονα και οφειλέτες του Δημοσίου. Θα επιτρέπεται η χoρήγηση φορολογικής ενημερότητας εφόσον ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει το ακίνητο, με τη δέσμευση πως με τα έσοδα που θα εισπράξει από την πώληση θα εξοφλήσει το δημόσιο. Εναλλακτικά προτείνεται να μπορεί και να εκχωρεί στο δημόσιο τα εμπράγματα δικαιώματά του επί ακινήτων.
Επίσης, στο αυτόφωρο θα οδηγούνται στο εξής οι οφειλέτες του ΙΚΑ που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ καθιερώνεται νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με αυτήν προωθείται έκπτωση 100% στα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις για καταβολή του ποσού εφάπαξ ή έως τρεις δόσεις, έκπτωση 75% έως 6 δόσεις, έκπτωση 50% έως 9 δόσεις και 30% για όσους κεφαλαιοποιήσουν την οφειλή του μέχρι 31.12.2011. Η νέα ρύθμιση ισχύει για όλους τους οφειλέτες, ακόμα και εάν δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος παραμονής σε προηγούμενη ρύθμιση ή δεν έχουν υπαχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση ποτέ.
Τέλος, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δύο τοις χιλίοις(2%ο) στον δανεισμό μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών που πραγματοποιείται εξωχρηματιστηριακά.
Με άλλη διάταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα βγουν στην εφεδρεία θα μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της περιόδου της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.
Σχετικά με τα κλειστά επαγγέλματα, παρέχεται η δυνατότητα σε δυο ή περισσότερους δικηγόρους να συστήσουν δικηγορική εταιρία στην περιφέρεια στην οποία ο ένας από τους δύο έχει την έδρα του ενώ καταργείται η ελληνική ιθαγένεια ως προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου.
Τέλος, οι μισθωτοί που εισπράττουν καθυστερημένα και σε μεταγενέστερο χρόνο τις δεδουλευμένες αποδοχές τους θα μπορούν να τις δηλώσουν κατά τον χρόνο είσπραξης τους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης