Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μeister (CDU): Δεν βοηθήσαμε την Ελλάδα από... συμπόνοια, αλλά λόγω των φόβων μετάδοσης της κρίσης - Τώρα η έξοδός της από το ευρώ είναι λιγότερο επικίνδυνη για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες...

Μeister (CDU): Δεν βοηθήσαμε την Ελλάδα από... συμπόνοια, αλλά λόγω των φόβων μετάδοσης της κρίσης - Τώρα η έξοδός της από το ευρώ είναι λιγότερο επικίνδυνη για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες...
Όλοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει μεταξύ των Γερμανών βουλευτών η ιδέα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Λίγες μόλις ώρες μετά τη δήλωση του Michael Fuchs, ενός εκ των βασικών βουλευτών του CDU, του κόμματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel, ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, σε παρόμοια σχόλια προέβη ένας ακόμη βουλευτής του ίδιου κόμματος, ο Michael Meister.
"Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ στην τρέχουσα συγκυρία, ο κίνδυνος μετάδοσης για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με ότι ίσχυε πριν από δύο χρόνια", τονίζει ο Meister.
"Ο πραγματικός λόγος που αναλάβαμε δράση για την Ελλάδα δεν ήταν απαραίτητα λόγω συμπόνοιας, αλλά κυρίως γιατί υπήρχαν φόβοι για την πρόκληση ισχυρού σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα", προσθέτει, για να συμπληρώσει στη συνέχεια "τώρα αυτή η απειλή έχει μετριαστεί".
Όπως ανέφερε στη συνέχεια "με την Ελλάδα να αποτελεί μια ειδική περίπτωση, η κρίση χρέους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εάν τα άλλα 16 κράτη μέλη της Ευρωζώνης παραμείνουν προσηλωμένα στο στόχο για δημοσιονομική προσαρμογή, τηρώντας αυστηρή πειθαρχία".
"Η Ελλάδα στη δεδομένη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με το εξής σοβαρό ερώτημα: Είναι ή όχι σε θέση να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει επιτυχώς την κρίση και την κατάσταση που βιώνει με τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ;" διερωτάται ο Meister.
"Oι επιπτώσεις μιας πιθανής αποτυχίας της Ελλάδας είναι σήμερα μικρότερες σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα, ήτοι την άνοιξη του 2010", κατέληξε.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Fuchs (γερμανικό CDU): Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της – Πρέπει να βγει από το ευρώ – Είναι πλέον θέμα «μαθηματικής ακρίβειας»


Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ, ώστε να μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο το υπέρογκο χρέος της, ανέφερε ένας εκ των βασικών βουλευτών του κόμματος της Αγκέλα Μέρκελ, Michael Fuchs, τονίζοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες που επικρατούν η χώρα μας δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της εντός του ευρώ, ανέφερε ο Fuchs, ο οποίος και θεωρείται ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών. «Το πρόβλημα δεν είναι αν η Ελλάδα καταφέρει να ξεχρεώσει. Αυτό είναι σίγουρο. Δεν θα μπορέσει. Γι’ αυτό και αποτελεί ειδική περίπτωση. Το θέμα είναι να στηθούν γερές βάσεις», ανέφερε ο Fuchs.
Ο Fuchs παράλληλα απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα αφέθηκε στο έλεος των κερδοσκόπων. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Ισπανία και την Ιταλία. Αυτές οι χώρες έχουν τελείως διαφορετικά μεγέθη από την Ελλάδα, γι’ αυτό και ανέκτησαν γρήγορα την εμπιστοσύνη των αγορών. Μάλιστα, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ότι είναι θέμα αριθμητικής. «Και η κα Μέρκελ σαν φυσικός γνωρίζει μαθηματικά», δήλωσε με νόημα.
Την ίδια ώρα, η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο, μέλος της επιτροπής των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας, σε οικονομικό συνέδριο με εκπροσώπους της οικονομίας και της πολιτικής, κάλεσε την πολιτική να επιλύσει επιτέλους το «πρόβλημα Ελλάδα», το οποίο πολλοί θεωρούν ως την αιτία για την απώλεια εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη. Η ευρω-κρίση θα πρέπει να επιλυθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν αναταράξεις, ανέφερε η ντι Μάουρο.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, Ρολφ Λανγκχάμερ, μιλώντας σήμερα στην "Deutsche Welle", προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί σε "βάλτο χρέους" εάν οι πιστωτές της δεν δεχθούν το "κούρεμα".
Η Ελλάδα "δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει μακροπρόθεσμα στις υποχρεώσεις της χωρίς εξωτερική βοήθεια", τονίζει ο Γερμανός αναλυτής και χαρακτηρίζει "απαράδεκτο για χώρα της Ευρωζώνης" το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 100ή θέση του δείκτη "Ευκολία του επιχειρείν", κάτω από την Υεμένη, την Γουατεμάλα και την Αλβανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης