Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έλλειμμα 9,9% δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία του ΥΠΟΙΚ με την τεχνητή βοήθεια του ΠΔΕ – Κόπηκαν 600 εκατ. ευρώ από τις εξοπλιστικές δαπάνες

Έλλειμμα 9,9% δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία του ΥΠΟΙΚ με την τεχνητή βοήθεια του ΠΔΕ – Κόπηκαν 600 εκατ. ευρώ από τις εξοπλιστικές δαπάνες
Έλλειμμα 9,9% ή 21,6 δισ. ευρώ δείχνουν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο υποστηρίχθηκε από την πλασματική αύξηση των επενδυτικών δαπανών και τις μεγάλες περικοπές που έγιναν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Τα στρατιωτικά κονδύλια μειώθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία διαμορφώνεται στα 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο του Μεσοπρόθεσμου. Σε σύγκριση όμως με τον αρχικό στόχο του Μνημονίου η τρύπα στα έσοδα είναι πολύ μεγαλύτερη και φθάνει τα 5,6 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 49,99 δισ. ευρώ από 50,8 δισ. ευρώ που είχαν εισρεύσει συνολικά το 2010.
Ο αναθεωρημένος στόχος του Μνημονίου προέβλεπε για φέτος εισπράξεις 51,3 δισ. ευρώ και το Μεσοπρόθεσμο 54 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις δαπάνες, πρωτογενείς, αυτές διαμορφώθηκαν στα 51,4 δισ. ευρώ από 51,8 δισ. που ήταν ο φετινός στόχος.
Μεγάλη στήριξη στον προϋπολογισμό... προσέφερε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να αποκαταστήσει την εικόνα του προϋπολογισμού επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του «bankingnews.gr».
Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών «μαγείρεψαν» τα στοιχεία του ΠΔΕ ισχυριζόμενοι ότι τον Δεκέμβριο απελευθερώθηκαν στηναγορά κονδύλια ύψους 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν τους τομείς στους οποίους κατευθύνθηκαν .
Με τον τρόπο αύξησαν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ αφού οι δαπάνες έφτασαν στα 6,6 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ που είχαν ανέλθει για το σύνολο του 2011! Η αύξηση των δαπανών συνέβη μόνο στα χαρτιά και όχι στην πραγματικότητα.
Με το κόλπο αυτό η κυβέρνηση κατάφερε να ωραιοποιήσει την εικόνα του ελλείμματος, προκειμένου το συγκεκριμένο μέγεθος να κατέλθει στα επίπεδα του 9,9% του ΑΕΠ από 10,3% του ΑΕΠ ου είχε διαμορφωθεί το Νοέμβριο.
Τα έσοδα του ΠΔΕ από την άλλη πλευρά εμφανίζονται αυξημένα στα 3,8 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 3,38 δισ. ευρώ) λόγω αυξημένων αναδρομικών εισφορών της Ε.Ε.
Πρόκειται για ένα από τα φτωχότερα επενδυτικά σχέδια που έχει υλοποιήσει ποτέ η κυβέρνηση από τότε που άρχισε να λαμβάνει κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) υπέστησαν τουλάχιστον 7 περικοπές μέσα σε δύο χρόνια, από τα 10,3 δισ. ευρώ περιορίζονται σε 6,6 δισ. ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ από 6,89 δισ ευρώ του τελευταίου αναθεωρημένου στόχου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης