Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Καταιγιστικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ - Εκλογή νέου προέδρου μετά το PSI και πριν τις εκλογές, η εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου

Καταιγιστικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ - Εκλογή νέου προέδρου μετά το PSI και πριν τις εκλογές, η εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου
(upd2) Εισήγηση προς το Εθνικό Συμβούλιο για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πλειοψηφία, στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.
Επίσης αποφασίστηκε η διεξαγωγή Συνεδρίου τον προσεχή Ιούνιο, καθώς και να προηγηθεί των εκλογών προγραμματική συνδιάσκεψη.
Κατά τις πληροφορίες, νωρίτερα, οι κ. κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου είχε επαφές με τον Α. Λοβέρδο ο οποίος του γνωστοποίησε ότι θα στηρίξει την πρότασή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει διαβεβαίωσεις ότι δεν θα αλλάξουν οι εν λόγω σχεδιασμοί.
Η πρόταση του κ. Παπανδρέου ήταν να υπάρξει εκλογή του νέου προέδρου, με απόλυτο σεβασμό στις προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες, δηλαδή εκλογή από τη βάση, πριν από τις εθνικές εκλογές, έπειτα όμως από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη δανειακή σύμβαση δηλαδή να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εντός του Μαρτίου. Επίσης πρότεινε και συνέδριο τον Ιούνιο.
Υπό το πρίσμα αυτό, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο αποφάσισαν να μην πάρουν θέση στη συνεδρίαση και να μιλήσουν όλοι στο Εθνικό Συμβούλιο.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θα είναι υποψήφιος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Την ανάγκη όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να στηρίξουν την κρίσιμη μάχη που δίνει στην τρέχουσα συγκυρία η Ελλάδα επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου οι επόμενες βδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για τη χώρα. "Είναι πολύ κρίσιμες οι μάχες που δίνει η χώρα μας. Πρέπει να κλειδώσουμε μια ιστορική συμφωνία που κάναμε πριν από λίγους μήνες στην ΕΕ... μια συμφωνία που θα άρει πολύ σημαντικό βάρος από τον ελληνικό λαό, αλλά θα δημιουργήσει και τις βάσεις κοινωνικής συνοχής για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έχει ο πιο αδύναμος πολίτης στη χώρα".
Για αυτό, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, χρειάζεται η βοήθεια, η στήριξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, η ενεργή στήριξη όλων των κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, χωρίς δεύτερες σκέψεις". "Δεν θα αφήσουμε, δεν πρέπει να αφήσουμε και δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα του κινήματος

Στο μεταξύ, πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στις 16:00 το απόγευμα συνεδριάζει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να διαμορφωθεί η πολιτική εισήγηση προς το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται αύριο Σάββατο.
Ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να εμφανιστεί με νέα πρόταση στο Πολιτικό Συμβούλιο το απόγευμα, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, προκειμένου στη συνέχεια να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του μετά τη συμφωνία για το PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Χρονικά, αυτό τοποθετείται περί τις αρχές Μαρτίου και πριν από τις εκλογές -που βάσει της νέας συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα διεξαχθούν μέσα στον Απρίλιο.
Συγκριτικά με την προηγούμενη πρόταση για διαρχία, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, η σκέψη αυτή του κ. Παπανδρέου οδηγεί σε επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο ασαφές παραμένει τον εάν θα γίνει αποδεκτή.
Η ίδια σκέψη, πάντως, έχει διατυπωθεί από την Άννα Διαμαντοπούλου στην πρόσφατη επιστολή της προς το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διατύπωσε την άποψη ότι η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση.
Εν τω μεταξύ, χθες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Τζουμάκας, τονίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται «μονοφωνία», ούτε «μονόδρομους», καθώς αυτά απαξιώνουν την πολιτική, τη δημοκρατία και τους Έλληνες πολίτες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος στάθηκε πάντα «απέναντι σε εκφυλιστικά φαινόμενα, τόσο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και στις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και απέναντι σε παρασιτικές δραστηριότητες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
Την ίδια στιγμή, 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν καίριες και καθαρές πολιτικές στάσεις, συμπεριφορές και γρήγορες αποφάσεις για την επόμενη μέρα στο κόμμα εν όψει του Εθνικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να σιωπά ούτε να ελίσσεται με εσωκομματικές σκοπιμότητες»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης