Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Περί τις 70 δικαστικές διαμάχες καλείται να δώσει το Ελληνικό ! Στον "αέρα" τα σχέδια πώλησης που έχει κάνει η κυβέρνηση

Περί τις 70 δικαστικές διαμάχες καλείται να δώσει το Ελληνικό ! Στον
Στα 5 δις. ευρώ  τοποθετείταιο πήχης για τα φετινά έσοδα από τιςιδιωτικοποιήσεις , αφού οι αρνητικέςσυνθήκες στην αγορά καθιστούν αδύνατητην πώληση των 14 Δημοσίων Επιχειρήσεωνπου έχει προγραμματίσει  για το 2012 τοΤαμείο Περιουσίας. Εάν ληφθούν υπόψη καιτα τεράστια νομικά προβλήματα  που«κουβαλά» καθένα από τα 72.000 ακίνητα του Δημοσίου ( οικόπεδα, κτίρια, γραφεία )και ετοιμάζονται να πωληθούν,  τότε οιφετινές αποκρατικοποιήσεις μόνο με«θαύμα» μπορούν να επιτευχθούν.

Μόνο οι 70 δίκες  που εκκρεμούν σε βάρος του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, που αποτελεί και το φιλέτο των «ασημικών» του κράτους μαζί μεκάποιες ΔΕΚΟ, όπως  είναι η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑκαι ο ΟΠΑΠ , θέτουν εν αμφιβόλω τηνυλοποίηση του όλου project .
Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι το σχέδιο αξιοποίησηςτης έκτασης στο Ελληνικό  θα βρεθεί στον«αέρα»,  μόλις οι επενδυτές μάθουν γατις δικαστικές διαμάχες που θα πρέπεινα δώσει τα επόμενα χρόνια το Δημόσιο.Μία από αυτές λέγεταιότι αποτελεί και την «μητέρα» των μαχώνγια το Δημόσιο και είναι αυτή για τηνοποία, μεταξύ  άλλων, στάθηκε αφορμή γιατο Κατάρ να αποσύρει το ενδιαφέρον τουγια το Ελληνικό.
Τουλάχιστον τέσσεριςμε πέντε με πέντε υποθέσεις θα βρίσκονταισε εξέλιξη στις αίθουσες των δικαστηρίωνμέχρι τον Μάρτιο που εκπνέει η προθεσμίαεκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Ελληνικό.
Μετά τις 31 Μαρτίου 2012ακολουθεί το δεύτερο στάδιο τουδιαγωνισμού για το Ελληνικό, για τους επενδυτές  που πληρούν τα κριτήρια τηςπρώτης  φάσης. Μαζί με το επιχειρηματικότους σχέδιο και τις δυνατότητεςχρηματοδότησης της  επενδυτικής πρότασηςθα κληθούν να υποβάλουν και  δεσμευτικέςοικονομικές προσφορές .
Εκτός από το Ελληνικό, το Ταμείο Περιουσίας  θα «τρέξει»  φέτοςάλλες 14 αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ τωνοποίων είναι η πώληση: έως 32% της ΔΕΠΑ(σ.σ. με τον σχετικό διαγωνισμό ναπροκηρύσσεται άμεσα),  το 35% των ΕΛΠΕ, το34% του ΟΠΑΠ, το 100% της εταιρίας δικαιωμάτωνπου θα αναλάβει τα  Κρατικά Λαχεία, το100% του ΟΔΙΕ      (Ιππόδρομος ) και  το  49%του Καζίνο της Πάρνηθας.
Σειρά παίρνουν στο δεύτερο τρίμηνο τα δύο λιμάνια,  ΟΛΠ και  ΟΛΘ και το 17% της ΔΕΗ, ενώ στο τρίτο έχει προγραμματιστεί  η πώληση του 34% του Ταχυδρομικού      Ταμιευτηρίου, το 40% των  ΕΛΤΑ και  το 38,8% της ΑγροτικήςΤράπεζας.
Στην εκπνοή του 2012 τοΤαμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα επιχειρήσει την πώληση των δύο εταιριών Υδάτων , μετα αντίστοιχα ποσοστά να είναι 61% για την ΕΥΔΑΠ και 34% για την ΕΥΑΘ.
Για την ώρα οι περισσότερεςαπό αυτές τις ιδιωτικοποιήσειςπαρουσιάζουν μηδενικό αγοραστικόενδιαφέρον.
Οι 37 επενδυτές με τουςοποίες είχε συναντηθεί η  διοίκηση τουΤαμείου  και οι οποίοι είχαν δείξειενδιαφέρον για την αγορά πακέτων μετοχώνγια εισηγμένων και μη εταιριών τουΔημοσίου, «εξαφανίστηκαν» μετά τασενάρια επιστροφής της χώρας στην δραχμή που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Συμβάν για το οποίο ο Διευθύνοντας  Σύμβουλος του Ταμείου Κώστας  Μητρόπουλος έχει ήδη ενημερώσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και ο τελευταίος με την σειρά του την Τρόικα.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης